Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Б. Манолов: За година обемите на децентрализираните финанси нараснаха 600 пъти

Търговията с криптовалути е голяма възможност за частните търговски банки, която в момента те пропускат, каза експертът

гледано: 1691   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Само в рамките на една година обемите на децентрализираните финанси се качиха 600 пъти. Децентрализираните финанси предлагат достъп до банкова услуга на всеки с мобилен телефон и това е само едно от предимствата им. Това каза финансистът Бисер Манолов в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Децентрализираните финанси са форма на финансови взаимоотношения без участието на традиционните финансови посредници, базирана на блокчейн технологиите (бел. ред.).

„Имам над 32 години опит в системата на централизираните финанси. Запознат съм с големите пороци на тази система и за съжаление те се задълбочават“, казва Манолов. 

Още по темата

В момента над 2 млрд. души в света нямат достъп до банкова услуга, макар и да имат право на такава. В Европа над 40 млн. души имат същият проблем. Над 60% от всички трансакции в света са кеш, каза Манолов. Според него криптотрансакциите ще дигитализират изцяло процесите и ще ги направят по-прозрачни, защото предлагат по-лесен, прозрачен и справедлив достъп до финансови услуги и търговия, като големите и малките играчи имат равни права.

Той посочи, че централните банки вече са се насочили към приемането на криптовалутите и платформите. Доказателство за това е проектът за дигитално евро на Европейската централна банка, което според Манолов може да бъде наричано и криптоевро.

По-бързото приемане на търговията и трансакциите с криптовалути е голяма възможност за частните търговски банки, която в момента те пропускат, като дори се усеща враждебно отношение, каза още гостът.

„Има легенда, че всяка една криптосделка е свързана с незаконни трансакции или пране на пари, но това не е вярно, защото всяка една такава сделка е проследима. Тези притеснения могат да приключат със споразумение между търговските банки и най-големите платформи за търговия с криптовалути“, казва Манолов.

Цялото интервю гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Огнян Дучев: Недостигът на международни шофьори е огромен проблем