Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Д. Георгиев: БФБ е с потенциал за значим двуцифрен растеж през 2016 г.

Инвеститорите ще търсят дивидентни акции и книжа на компании с добър бизнес модел и прозрачно управление, коментира ръководителят "Финансови пазари" в ЕЛАНА

Д. Георгиев: БФБ е с потенциал за значим двуцифрен растеж през 2016 г.

Димитър Георгиев,  ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) имат потенциала да изпратят 2016 г. със значим двуцифрен растеж, а инвеститорите ще търсят акции на компании, които раздават дивиденти, и на такива с добро и прозрачно управление. Това коментира ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг АД Димитър Георгиев в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Изминалата година беше трудна за борсата, но остава в историята с първичното публично предлагане на софтуерната компания Сирма Груп Холдинг АД, което Георгиев описа като успех за целия пазар.

„2015 г. ще се запомни с най-ниския оборот на БФБ за последните 13 години. Въпреки това пазарът показва, че компаниите с добър бизнес модел и управление успяват да привлекат инвеститорите“, каза Георгиев и добави, че борсата се нуждае от качествени компании.

„Инфраструктурно пазарът е достатъчно обезпечен. Разбира се, има какво да се желае. От гледна точка на електронен достъп на търговия значително превишаваме като качество на обслужване страните от региона. И като конкуренция броят на инвестиционните посредници у нас е в пъти по-голям от този в съседни държави при абсолютно идентични пазари. Това са много добри новини за потребителите, защото имат платформи за търговия, достъпни условия за търговия от гледна точка на комисиони и трансакционни разходи. Това, от което имат нужда, е да търгуват повече качествени компании“, продължи ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг.

Още по темата

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев обърна внимание на представянето на четирите водещи индекса на БФБ. Всички изпратиха 2015 г. с понижения, които продължават и в първите седмици на 2016 г., но с изключение на индекса на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT, който бележи лек ръст от около 0,2% до средата на януари.

По отношение на очаквания ръст на индексите на БФБ през 2016 г. Георгиев каза, че спадът от миналата година следва да се компенсира със значим двуцифрен растеж.

Акцент в рубриката бе поставен и върху поскъпването на акциите на Булгартабак Холдинг АД и Юрий Гагарин АД. През седмицата цените им се изкачиха до най-високите си нива от пролетта на 2014 г. насам до 68 лв. и 52,27 лв. за брой, съответно.

От началото на годината осезаемо поскъпва и акцията на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. С нея са сключени и най-много сделки сред дружествата в състава на BGREIT през последните два месеца.

Георгиев от ЕЛАНА смята, че 2016 г. ще бъде годината на дивидентните акции, на тези с нисък риск. За пример той посочи компаниите, които инвестират в земеделска земя, недвижими имоти.

Цялото интервю с ръководителя "Финансови пазари" в ИП ЕЛАНА Трейдинг АД Димитър Георгиев гледайте във видеозаписите

Част I

гледано: 2369   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Част II

гледано: 2369   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
За едно нещо, макар и много банално, е много прав този младеж - нужни са качествени компани. И не - няма да стане насила с приватизация, както иска шефа му Колчев. Докато липсва фундамент, пазарът ще мъждука.
0
 
3
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Колегата сигурно е проспал последните месеци. За 2-цифрения ръст съм сконен да се обзаложа с него да речем на 3-цифрена сума, че няма да е тази година....:D
1
 
4
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Колегата сигурно е проспал последните месеци. За 2-цифрения ръст съм сконен да се обзаложа с него да речем на 3-цифрена сума, че няма да е тази година....:D
1
 
4
 
3
993
преди 1 година
Няма профилна снимка
Точно така, двуцифрен, ама в обратната посока... Иска им се на Елана, на всички ни се иска, но нещата тръгнаха на криво още в началото на годината и като гледам, няма особени основания за оптимизъм... И на ББ му се иска да растем с над 4%..., но ако са 2 пак ще е добре. Само да не се свием! ;-)
3
 
7
 
2
преди 1 година
нещо не ми се връзва, хем инвеститорите ще търсят дивидентни компании, които в момента са реално оценени или надценени, а индексите ще правели двуцифрен растеж

Още от Bloomberg TV
Васил Банов: Балонът на биткойна трябва да се спука и ще се спука