IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Маргаритов: КЗП защити хората с кредити в швейцарски франкове

При възникването на подобен проблем със заеми в чужда валута няма да съществува риск за потребителите при рязко покачване на валутния курс

17:33 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кредитите в швейцарски франкове са били привлекателни за потребителите заради изгодния курс на тази валута и перспективата той да не се вдига рязко. Добрите лихвени равнища също са фактор. Това коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, по повод казуса с франковата задлънялост, по който Комисията работи. 

Маргаритов припомни, че след рязкото поскъпване на франка през януари 2015 г. редица кредитополучатели у нас нямаха възможност да погасяват задълженията си по взетите заеми. 

"Целият валутен риск, според подписаните договори, се поема от потребителя – нещо, което ние от Комисията за защита на потребителите счетохме за несправедливо", каза той.

По думите му споразумението, което КЗП подписа с банката, раздавала най-много кредити в швейцарски франкове в България, предвижда разпределение на валутния риск, като банката поема 80% от него, а потребителят – 20%. Тази формула е залегнала по същия начин и в Закона за ипотечните кредити, каза Маргаритов.

По думите му занапред хората могат да бъдат спокойни, че при възникването на подобен проблем с кредит във валута, различна от лева, няма да съществува риск за потребителите от рязкото покачване на курса на съответната валута.

Над половината от около 2 хил. кредита, които са взети в швейцарски франкове у нас, са в банката, с която КЗП постигна споразумението, допълни шефът на комисията.

Повече за мерките на КЗП преди голямото пазаруване около празниците можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още