Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Носталгията на Западните Балкани по миналото пречи на евроинтеграцията им

Има една особена двойственост в поведението и политическите решения на ЕС относно страните от региона, твърди бившият посланик Ангел Димитров

гледано: 1804   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

В много от страните от Западните Балкани все още не е преодоляна инерцията от миналото, която ги тласка към мечтанието за връщане на нещо старо, което е по-силно, отколкото желанието им да направят усилието, понякога дори солидния компромис, който да позволи преодоляването на някакви противоречия. Това коментира Ангел Димитров, бивш посланик на България в Македония и Сърбия и ръководител на комисията по история между Скопие и София, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Много проучвания сочат, че твърде малка част от жителите на страните от Западните Балкани са с много ясна евроориентация. За тях е все още един далечен хоризонт от тази промяна“, посочи Димитров. 

Още по темата

Той посочи, че има една особена двойственост в поведението и политическите решения, които трябва да взема ЕС.

„От една страна общността спокойно може да каже: Ние трябва да бъдем взискателни, не трябва да се правят подаръци, трябва да се стимулира обновяването, развитието, реформирането, доближаването до ЕС. Но в същото време трябва да се създаде такава атмосфера, че да не се губи не само инерцията от постигнатото, а и да се развива. Не трябва страните и хората от Западните Балкани да губят надеждата, че скоро усилието, което те полагат, ще бъде възнаградено с интеграционния краен резултат“, обясни Ангел Димитров.

Вижте още във видеото

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Интеграцията трябва да е на стъпки до пълноправен член.
Както е интеграцията в едно общество. Можеш смао да си турист, да работиш времетнно или постоянно а чак най накрая взимаш гражданство. Швейцария са по далеч, само хора родили се там могат да гласуват(може би за някои неща ) ... Хоп и изведнъж с член на ЕС не е особено продуктивно.

Съответно ако има ясни нива на интеграция ще е стимулиращо едно по едно да се покриват....

Още от Bloomberg TV
Такев: Има сериозен напредък по изграждането на единния капиталов пазар