Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Потреблението остава водещ фактор за българската икономика

В България кредитът е евтин, лихвите по депозитите са ниски и населението предпочита да потребява, отколкото да спестява, твърди Емил Калчев

гледано: 1779   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Българската икономика е класически пример за малка, отворена икономика и тя е силно зависи от това какво става около нас, включително и от глобалната икономика, но най-вече от европейската. Логично е българската икономика да следва цикъла на по-бавен растеж. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономическият анализатор д-р Емил Калчев.

Той е категоричен, че потреблението ще остане водещ фактор за българската икономика и уточни, че то е нараснало с 6% само за 2018 г. 

Още по темата

Потреблението формира близо две трети от БВП и е най-големият агрегат от страна на търсенето, коментира още анализаторът.

"В България кредитът е евтин, лихвите по депозитите са ниски и населението предпочита да потребява, отколкото да спестява. Свидетели сме и на глобално увеличение на заплатите. Тази година се очаква те да нараснат с повече от 8%, каквото бе положението и през 2018 г. Липсата на квалифициран персонал води до това, а то от своя страна подхранва потреблението", коментира Калчев.

Той посочи още, че липсата на работна ръка обаче е вид спирачка пред растежа. „Това налага ограничения сега и в перспектива. Човешки капитал се формира трудно и бавно. Пред образователната система също има пречки. Ако младите биват въвлечени в трудовия процес, това би оказало своето положително въздействие", добави той.

Вижте още във видеото.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Каква е причината за оптимизма на американските инвеститори?