Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Проблемът с киберсигурността в България се подценява

Няма твърде малки компании, които да не представляват интерес за кибератаки, казва Христо Ласков

гледано: 2758   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Киберсигурността е проблем, който се подценява в държави като България, тъй като тук смятаме, че сме прекалено малки, за да сме обект на хакерска атака. Оказва се това далеч не е така, според IT експерта Христо Ласков, който коментира темата за „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Няма твърде малки компании, които да не представляват интерес за кибератаките“.

Най-същественият проблем на даден компания са нейните служители и маниерите, които им се вменяват в работния процес, твърди Ласков. Според него трябва да се полагат много повече усилия и време, за да може хората пред компютрите да осъзнаят рисковете и залога пред себе си, независимо от функцията, която изпълняват за дадена компания.

„Най-големият проблем са хората, тъй като те отказват да приемат, че проблем със сигурността изобщо съществува. Когато им обясним, че „данните“ всъщност са договори, оферти за обществени поръчки, пароли за банкови сметки и т. н., тогава те започват да гледат с други очи на казуса“.

В обществото цари едно дълбоко неразбиране на това, че онлайн и офлайн животът ни са едно цяло. Примерът, който дава гостът в студиото, е, че, ако някой източи банковата ни сметка онлайн, то на сутринта сме все така бедни, независимо, че крадецът не е бръкнал със собствената си ръка в нашия портфейл, за да прибере спестяванията ни.

Голяма част от опасностите, които ни дебнат в киберпространството, както и начините за ограничаването им, можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Научен фестивал като начин за възпитание на децата