Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Средният размер на необслужваните задължения расте

Това не са трайно задлъжнели хора, казва Димитринка Гринко, член на Асоциацията на колекторските агенции в България

гледано: 2507   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Средният размер на необслужваните задължения расте, заяви Димитринка Гринко, член на Асоциацията на колекторските агенции в България, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Спада обемът на задълженията, които банките възлагат само за обработване и расте обемът на изкупените задължения, твърди тя.

„Нововъзложен дълг“ е този, който банките възлагат към колекторските агенции за обработка. Дългът остава собственост на банката. "Изкупеният дълг" е този, при който имаме случилата се продажба и смяната на кредитора. Средният размер на необслужваните задължения расте. Това е донякъде хубава тенденция, защото в последната година България е в подем. Взимат се по-големи заеми и се харчат повече пари съответно. Важното е да уточним, че това не са трайно задлъжнели хора".

България следва европейските директиви, категорична е Димитринка Гринко. "Банките все повече вървят в посока на събиране на задължения със собствени сили, за да се трансформират в пакети за продажба и да бъдат продадени на различен кредитор. В банковия сектор има лек ръст в процента от общи задължения за обработване. В момента е 54%. Застрахователните компании са нови участници в този бранш. В сферата на телекомуникациите също отчитаме ръст. Завръщаме се към типичния профил на длъжника и това са младите хора, което е нормално", пояснява тя.

"Очакваме да постигнем 1 млрд. лв. изкупен дълг. Това се дължи, от една страна, на натиска от Европа. От друга страна, е добре, че банките започват да работят динамично в посока освобождаване на ресурсите си. Ние имаме възможността да построим погасителен план на задълженията. Затова с колегите си в Асоциацията в колекторските вземания хората да не се крият от кредиторите си".

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?