Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Финансист: БВП на България може да нарасне с 3%

От решаващо значение за икономическия ръст на страната ни ще бъдат развоя около Brexit и търговските преговори между Вашингтон и Пекин, смята Юлиан Войнов

Финансист: БВП на България може да нарасне с 3%

Снимка: Ройтерс

Брутният вътрешен продукт на България може да нарасне до 3%, тъй като не може да се разчита само на вътрешното потребление, заяви финансистът Юлиан Войнов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

Според него, въпреки че Европейската комисия (ЕК) наскоро намали прогнозата си за ръста на БВП на България до 3,3%, това си остава смело предположение.

„Годишната прогноза за 10% капиталови разходи е прекалено висока. Очакванията ми за ръст на БВП на България са между 2,5% и 3%, защото не може да се разчита само на вътрешното потребление“, подчерта експертът.

По неговите думи България неминуемо ще бъде повлияна и от решението на Великобритания относно Brexit и от развоя на търговската война между САЩ и Китай.

„На глобално ниво песимизмът относно нова световна финансова криза започна да намалява. Но при всички случаи ще има забавяне и някои държави ще го усетят силно“, добави Войнов.

В Обединеното кралство се проведоха частични местни избори, които по категоричен начин подчертаха настроенията в обществото за проевропейски нагласи, добави още той.

„Консервативната партия загуби 1330 места в общинските съвети на местните частични избори във Великобритания. Либералдемократите са големите печеливши с над 700 места. Проевропейските партии отчитат най-сериозен успех“, коментира финансовият експерт.

Вижте повече във видеото:

гледано: 2518   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
17
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
През 2018 г. България е страната с най-нисък икономически растеж от новите страни в ЕС. Постигнатият растеж (3.6% през 2017 г. и 3.1% през 2018 г.) - при 7% за Полша и Румъния!!!!! - не може да изпълни ролята на приобщаващ за т.нар. догонващо развитие и няма забележимо въздействие върху намаляването на бедността и икономическите и социални неравенства. При това задълбочаването на демографската криза създава сериозно напрежение върху социалното осигуряване и нарастваща нужда от бюджетно финансиране.
Липсата на работна ръка обаче е ограничение пред растежа. Човешки капитал се формира трудно и бавно.
Въпреки очакваните положителни перспективи, запазването на сегашните темпове на икономически растеж означава, че сближаването на средния доход на човек от населението в България до това на ЕС остава далеч десетилетия напред в бъдещето (ако стане).
7
 
21
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
САМО ЧЕ, НА ИНФЛАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ТЕХНИТЕ ЛАКЕИ НАРИЧАТ РАСТЕЖ!!!

Още от Bloomberg TV
Л. Шулева: Сребърният фонд няма капацитет да е буфер на пенсионната система