Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Финансист: Икономическото възстановяване зависи от потребителите

Липсват мерки за подпомагане на бизнеса - правителството може да използва бюджетния излишък, а не взетия дълг, препоръча Никола Янков

гледано: 3143   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Икономическото възстановяване зависи от връщането на старите навици на потребителите. Ако това се случи, може да се върнем на нивата от края на миналата година и началото на тази. Известно време хората ще осмислят риска за себе си и своите семейства от пандемията. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“ Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвет на директорите на Expat Capital.
Още по темата

Той е на мнение, че страната ни е направила добре, че е взела нов външен дълг, като се е възползвала от ниските лихвени нива на дълговите пазари в момента и от глада за доходност.

Финансистът посочи, че по принцип е добре държавата да има в търговския оборот свои облигации, които да се купуват от международните инвеститори, защото те показват чрез математическия измерител на доходността интереса към тази държава и оценката за кредитния риск.

Според Никола Янков обаче основният въпрос е за какво ще се използват тези пари.

„Вече имаме добър ликвиден буфер, който трябва да се държи във фискалния резерв, защото в България има много скрити дефицити – като например в енергетиката“, препоръча финансистът, но обясни, че липсва информация какви са плановете на правителството. 

По думите на Янков все още не се виждат усилия за повишаване на потреблението на домакинствата.

„Все още чакаме програми със стимули за потреблението на домакинствата от правителството, в България не се премина към програма за директно фискално дотиране, каквато имаше в Северна Америка и Западна Европа, защото нямаме такива традиции. Нямаме и такива агенции, такава държавна администрация, които да проведат тези мерки“, отбеляза Янков.

Той е категоричен, че увеличението на пенсиите няма да промени нищо, защото „това са случайни мерки“.

Никола Янков смята, че България се движи парадоксално на бюджетен излишък за шестмесечието на фона на тази трудна година. Той посочи, че се забави и „темпът на държавно харчене в първите шест месеца на годината“.

Финансистът напомни, че чуждите инвестиции в нашата страна са на историческо дъно, като обясни, че за това има редица причини.

„Колкото по-бързо има решение политическата криза, толкова по-лесно и бързо ще се отворят и икономическите хоризонти пред страната“, прогнозира той.

По темата за наливането на пари от страна на централните банки Янков коментира, че в средносрочен план рисковете от тази политика са свързани с инфлацията, особено по отношение на имотите и борсите. Той напомни изказването на Кристин Лагард, управител на ЕЦБ, че е необходим истински съюз на капиталовите пазари.

Каква е инвестиционната политика в България? Достатъчно ли са парите, които държавата въведе с мерки за подпомагане на бизнеса? Кои са факторите, които определят инвестиционния климат в нашата страна? Какви са перспективите за възстановяване в Европа? Каква политика провежда Фед по отношение на нисколиквидните компании? Върви ли ЕЦБ по стъпките на централната банка на САЩ? Кога да очакваме корекции при евентуална нова вълна на коронавируса? Има ли връзка намирането на ваксина и потреблението?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Подгъзника на Ники Меком ал-Салам :) Повтаря същата мантра като него, същия финансов неграмотник и той.

Още от Bloomberg TV
Р. Драганов: Ски сезонът у нас ще бъде два пъти по-силен от миналата година