IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Икономическото възстановяване зависи от потребителите

Липсват мерки за подпомагане на бизнеса - правителството може да използва бюджетния излишък, а не взетия дълг, препоръча Никола Янков

12:08 | 24.09.20 г. 1
Финансист: Икономическото възстановяване зависи от потребителите

Той е на мнение, че страната ни е направила добре, че е взела нов външен дълг, като се е възползвала от ниските лихвени нива на дълговите пазари в момента и от глада за доходност.

Финансистът посочи, че по принцип е добре държавата да има в търговския оборот свои облигации, които да се купуват от международните инвеститори, защото те показват чрез математическия измерител на доходността интереса към тази държава и оценката за кредитния риск.

Според Никола Янков обаче основният въпрос е за какво ще се използват тези пари.

„Вече имаме добър ликвиден буфер, който трябва да се държи във фискалния резерв, защото в България има много скрити дефицити – като например в енергетиката“, препоръча финансистът, но обясни, че липсва информация какви са плановете на правителството. 

По думите на Янков все още не се виждат усилия за повишаване на потреблението на домакинствата.

„Все още чакаме програми със стимули за потреблението на домакинствата от правителството, в България не се премина към програма за директно фискално дотиране, каквато имаше в Северна Америка и Западна Европа, защото нямаме такива традиции. Нямаме и такива агенции, такава държавна администрация, които да проведат тези мерки“, отбеляза Янков.

Той е категоричен, че увеличението на пенсиите няма да промени нищо, защото „това са случайни мерки“.

Никола Янков смята, че България се движи парадоксално на бюджетен излишък за шестмесечието на фона на тази трудна година. Той посочи, че се забави и „темпът на държавно харчене в първите шест месеца на годината“.

Финансистът напомни, че чуждите инвестиции в нашата страна са на историческо дъно, като обясни, че за това има редица причини.

„Колкото по-бързо има решение политическата криза, толкова по-лесно и бързо ще се отворят и икономическите хоризонти пред страната“, прогнозира той.

По темата за наливането на пари от страна на централните банки Янков коментира, че в средносрочен план рисковете от тази политика са свързани с инфлацията, особено по отношение на имотите и борсите. Той напомни изказването на Кристин Лагард, управител на ЕЦБ, че е необходим истински съюз на капиталовите пазари.

Каква е инвестиционната политика в България? Достатъчно ли са парите, които държавата въведе с мерки за подпомагане на бизнеса? Кои са факторите, които определят инвестиционния климат в нашата страна? Какви са перспективите за възстановяване в Европа? Каква политика провежда Фед по отношение на нисколиквидните компании? Върви ли ЕЦБ по стъпките на централната банка на САЩ? Кога да очакваме корекции при евентуална нова вълна на коронавируса? Има ли връзка намирането на ваксина и потреблението?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Подгъзника на Ники Меком ал-Салам :) Повтаря същата мантра като него, същия финансов *** и той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още