Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Георги Стоев: Кризата стимулира връщането на производството по-близо до клиента

Ако България се възползва от тази ситуация, може да се окаже атрактивна дестинация, твърди управителят на "Тракия Тех"

гледано: 2504   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Моята прогноза е, че ниършорингът (б. ред. Nearshoring - връщане на производството в страни, географски по-близо до клиента), ще усети нов тласък в условията на кризата, породена от коронавируса. Ако България се възползва от тази ситуация, може да се окаже атрактивна дестинация за сектори и инвеститори от машиностроенето, автомобилната сфера и индустрии с доставчици на много компоненти. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Стоев, управител на "Тракия Тех".

"Индустриалната зона в Пловдив функционира към момента, с уточнението, че има сериозно увеличение на сигурността и новите възприятия на бизнеса. Краткосрочните нагласи са: който може, да продължи да работи в близките месеци с текущите поръчки, да не съкращава персонал и да няма резки движения като цяло. Всеки един нов ден и седмица сценариите се променят", обясни гостът. 

Още по темата

Според Стоев ефектът от стълпотворения на бюрата по труда може да е от пристигнали от чужбина българи. "Второто обяснение е, че има краткосрочен ефект от съкращения в сектори, които нямат ликвидна възможност сега - ресторанти, хотели, места за спорт и отдих", допълни той.

"В краткосрочните решения основното, което в момента липсва, са сценарии, на които бизнесът да базира своите трудни за предвиждане на решения", каза Стоев.

"Настъпва индустриална несигурност при разпръсната верига на доставки. Бизнесът ще започне да планира с по-висока степен на отговорност своите доставки", твърди гостът.

"Всички сектори ще са засегнати от кризата, дори тези, към които има интерес в момента. Просто ще има по-бързи във взимането на решения и по-гъвкави компании, които да преориентират своите капацитети".

Базовият сценарий според Георги Стоев е, че ще има свиване на номиналния брутен вътрешен продукт с около 20%, като прогнозата му ще бъде коригирана на всеки две седмици.

"Кризите като тази са благоприятен момент за реализирането на реформи, които са били отлагани. Аз бих стартирал с нулев данък върху реинвестираната печалба", посочи гостът

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
важното е ахнщайн да е на задния фон, инае къв експерт си ...
експерт по общи приказки

Още от Bloomberg TV
Макрон започва структурни реформи за ускоряване на възстановяването