IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли перспектива за кюрдите в рамките на националните държави

Кюрдският въпрос се превръща в проблем, когато етническите различия се политизират, посочи Калоян Константинов, съветник по външна политика към ЕП

11:32 | 06.11.19 г.
Има ли перспектива за кюрдите в рамките на националните държави

"Народът на Кюрдистан са хората, които живеят в автономна република, която се намира в Северен Ирак, докато кюрдският народ е етнос, който населява територията на Сирия, Иран, Турция, Ирак, Армения и Азербайджан, и наброява около 34 млн. души по света", посочи той.

В анализа си Константинов отбеляза, че първо трябва да си дадем сметка, че административната структура в тези държави от Близкия изток не е много стройна.

"Дори в своите регулярни преброявания те пропускат много данни, посочи той. – Раждаемостта в тези региони е много голяма – за последните 50-60 години населението е нараснало с 50%. От друга страна, дълго време много от тези страни са отричали съществуване на кюрдски етнос в Ирак, например, заради което са били водени бунтове."

По темата, може ли да бъде решен кюрдският въпрос в рамките на националните държави, които те населяват, Калоян Константинов смята, че Ирак е добър пример за това.

"Кюрдите се радват на автономия и собствена външна и фискална политика. Но това е било постигнато чрез много кръвопролития", напомни той.

Според него, ако се създаде кюрдска държава, Иран и Турция веднага ще обявят война, Ирак и Сирия - също, но “те са доста по-слаби военно от доскорошните битки”.

Калоян Константинов направи паралел – „ турските и сирийските кюрди, особено турските, са анархомарксисти, което ги отличава от иранските и иракските кюрди, които се демократи, републиканци”.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още