Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Изборите минаха... Какво следва?

Как се назначават председателят и членовете на ЕК?

Изборите минаха... Какво следва?

Манфред Вебер гласува на изборите. Снимка: Ройтерс

След 27 май новоизбраните евродепутатите ще започнат преговорите за сформирането на политическите групи. Необходими са поне 25 членове за сформирането на политическа група, като най-малко една четвърт от държавите членки трябва да бъдат представени в нея. Политическите групи трябва да обявят състава си до 24 юни.

На 2 юли ще започне деветият мандат на Парламента и евродепутатите ще проведат своята учредителна сесия в Страсбург. Евродепутатите ще изберат председател, 14 зам.-председатели и 5 квестори на Парламента, ще вземат решение за броя на постоянните парламентарни комисии, както и за броя на членовете им.

Следващата Европейска комисия

Една от първите задачи след изборите на новия Парламент е да избере нов председател на Европейската комисия (изпълнителният орган на ЕС).

Държавите членки номинират кандидат за поста, като при това се съобразяват с резултатите от европейските избори. След това Парламентът трябва да одобри новия председател на Европейската комисия с абсолютно мнозинство (половината от всички членове на ЕП плюс един).

Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, държавите членки трябва да предложат друг кандидат в рамките на един месец (Европейския съвет с квалифицирано мнозинство). За изборите през 2014 г. Парламентът въведе системата на водещи кандидати. Тогава всяка европейска политическа партия предложи кандидат за председател на Комисията и партията, спечелила най-много места в Парламента, предложи кандидата на Парламента за председател на Комисията.

Членове на Комисията

Кандидатите за останалите портфейли в Комисията също преминават сложен процес на парламентарна проверка.

Съветът, в съгласие с избрания председател на Комисията, приема списък от кандидати за членове на Комисията — по един за всяка държава членка. Номинираните за членове на Европейската комисия лица се явяват пред парламентарните комисии в съответните им области на компетентност. Всяка комисия след това се събира за изготвяне на оценка на експертния опит и представянето на кандидата, която се изпраща до председателя на Парламента. В миналото отрицателна оценка е карала кандидатите да се оттеглят от процедурата. След това Комисията като цяло, включително председателя на Комисията и върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, трябва да бъде одобрена с единно гласуване от Парламента.

В случай на съществена промяна в портфейла по време на мандата на Комисията, попълване на освободено място или назначаване на нов член на Комисията вследствие на присъединяването на нова държава членка, въпросните членове на Комисията отново се изслушват от съответните комисии.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 4 седмици
Следват още по-сурови санкции за Нигерията със сняг.
1
 
3
 
5
khao до: tany2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
нали това им е целта ... по малко избиратели, по лесно се влиза с купен вот!
3
 
3
 
4
s3
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
А аз си мислех, че председателя и членовете на ЕК се избират, а не се назначават наготово ...
7
 
4
 
3
ABBA до: mrynmryn
преди 4 седмици
Какво нещо е европееца!!!
Възпитан, вежлив.
Не е като нашенският психо-десен да се изока: ръката на Кремъл !!!
2
 
8
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Да платят на троловете, дето спамят от 1 месец?

Още от Bloomberg TV
Експерт: Модернизирането на армията в момента стои срещу социалната сигурност