Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

К. Паунина: Решението на Турция да продава долари е рисково

Не е изключено да се стигне до налагане на капиталов контрол в страната, според изпълнителния директор на Селект Асет Мениджмънт

гледано: 2551   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Решението на Турската централна банка да подкрепи лирата с продажби на долари е рисково, защото не е добра идея да разпродаваш резервите си. Това каза Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria. 

“Ако мениджмънтът е решил, че в последствие ще натрупа по-големи резерви, е възможно и да се постигнат по-добри резултати. Но за момента изглежда рисково. Ако имат по-мащабен план е хубаво той да бъде публично оповестен. Но това не е типичната практика на всяка банка”, коментира тя.

По думите на Паунина в страната до момента налагането на капиталов контрол е рядка стъпка, но като песимистичен вариант не е изключено да се случи. Според нея отношението към такава рестрикция би било много негативно и по-скоро би ускорило девалвирането на лирата.

Още по темата

“Вероятно ще има по-мека мярка. От вчера може да си види как Турската централна банка обмисля разхлабване на предишните мерки. Искат все пак да защитят своята икономика”, посочи тя.

Тя смята, че Турция по-скоро ще се обърне към институция като Международния валутен фонд, за да може нещата да протекат по-добре. “В следващите месеци, които се очаква да бъдат по-напрегнати, ако не се предостави навременна ликвидност на страни като Турция, ще има големи негативи”, коментира експертът.

Паунина обясни също, че Турция е една от страните, чийто БВП силно разчита на туризма. 

“Туризмът ще е най-слабо представящият се сектор. Очаква се 2021 г.  да е тежка. Вече няма да е като преди 2 години. Ще оцелеят най-силните”, прогнозира тя.

Тя добави, че очакванията за автомобилостроенето също са слаби. Според нея по-резистентни ще бъдат фармацевтиката и потребителските стоки.  “Най-добре представящите се сектори може би ще са информационните технологии и аутсорсинг браншовете”, посочи Паунина.

Целия разговор с Красимира Паунина и още гости на предаванео "В развитие" можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В случая положението е - риск губи - риск печели

Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор