IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС ще търси сближаване на позиците си със САЩ за Русия?

Тезите са различни и е трудно да се намери баланс, коментира журналистът Валери Тодоров

12:00 | 12.02.21 г. 2
Как ЕС ще търси сближаване на позиците си със САЩ за Русия?

Европейският съюз все повече ще цели сближаване на позициите си със САЩ по отношение на Русия, тъй като забелязваме подновяване на диалога след ерата на Тръмп. Това каза журналистът Валери Тодоров в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него Вашингтон ще увеличава претенциите си към Москва. И тъй като и двете страни са в криза, прогнозата е да се върви към нови санкции и към влошаване на настроенията Изток-Запад, като тук се има предвид и Китай, посочи гостът.

„Жозеп Борел стана жертва на липсата на единство в ЕС и накъде да се върви в отношенията с Русия“, каза гостът относно критиките, които върховният представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи получи за посещението си в Москва. 

„Русия предусеща новия кръг на конфронтация и затова втвърдява позицията си по вътрешни въпроси, като този за Навални. Но тук вече идва въпросът къде свършва вършената граница и къде започва тази на човешките права“, каза журналистът.

„Тезите на Русия и тази на ЕС и САЩ са различни и е трудно да се намери балансът между тях, тъй като в зависимост от гледната точка и двете могат да изглеждат достатъчно достоверни“, заяви Тодоров.

„Логиката на взаимни отстъпки е трудно постижима, тъй като всяка отстъпка ще се смята за поражение и това напряга отношенията. И тъй като вече стана ясно, че санкциите срещу държавата не действат, ще се предприемат санкции на персонално ниво“, посочи Тодоров.

„ЕС има само един начин на действия - да използва държавите, които вече са в диалог с Русия, като Германия, и чрез тях да се върви към смекчаване на напрежението“, смята Тодоров.

По думите на госта в момента политическата система в Русия няма да може да излъчи опонент на Путин. „Революция е трудно възможна освен ако санкциите не натоварят много настроенията в страната. Дворцов преврат също не е възможен и остава нишата, в която Навални се позиционира - новото поколение, което не е обременено от страха“, каза Тодоров. 

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Анални не е шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
мдаам , само навални ви е шанса ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още