Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как ще се промени търсенето на петрол след пандемията?

След две години цената на един електромобил ще се изравни с тази на кола с двигател с вътрешно горене, твърди Кингсмил Бонд, стратег в Carbon Tracker

гледано: 2684   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Търсенето на петрол ще е основен двигател за развиващите се пази през следващото десетилетие и това ще бъде проблем, защото тези страни имат много-нисък добив на черно злато и са силно зависими от неговия внос. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кингсмил Бонд, стратег в Carbon Tracker.

По думите му петролът е сред главните замърсители на околната среда и като такъв причинява годишно 128 хиляди смъртни случая.

"Сред развиващите се пазари около 2% от БВП отива за внос на петрол, като при по-бедните страни, като Камбоджа, делът възлиза на 5 на сто. Именно поради тази причина тези държави полагат огромни усилия да преминат към по-електрифицирани транспорт и икономика," коментира Кингсмил Бонд. 

Още по темата

"Пандемията доведе до две промени в енергийния сектор: първо, тя нанесе щети върху търсенето на изкопаеми горива, като Международната енергийна агенция (МЕА) очаква 7-процентен спад на търсенето; и второ - тя не навреди на предлагането на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)“, обясни гостът.

По думите на Кингсмил Бонд тези два фактора ускоряват достигането на пика в търсенето на черно злато с 10 години, след който пазарната среда ще се влоши.

"Големите предимства за вносителите на петрол като Китай и Виетнам във връзка с ВЕИ компонентите се изразяват във факта, че електричеството е местен, чист и лек за транспортиране ресурс. Голямата пречка за тях през последните години  бяха цените на батериите, тъй като те възлизаха на около 1000 долара за киловат час. Сега, към 2020 г., тяхната цена възлиза на 130 долара", каза още той.

Гостът прогнозира, че след две години ще бъде също толкова евтино да бъде закупен електромобил, колкото и конвенционален.

"Разходът за инсталиране на локална мрежа за зареждане вече е приблизително равен на разходите за петрол", уточни събеседникът.

В заключение стратегът в Carbon Tracker коментира, че развиващите се държави вносители на петрол представляват 80% от очаквания ръст в търсенето на черното злато до края на десетилетието. "Поради тази причина те имат възможността да определят бъдещето си, пренасочвайки транспортните си системи към електрически", добави още Кингсмил Бонд.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще изчезне ли масовият туризъм?