IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е новата инфлационна стратегия на Фед?

Бизнесът вместо да намалява дълговото си бреме продължава да взема кредити, посочи Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ

11:50 | 01.09.20 г.
Каква е новата инфлационна стратегия на Фед?

"Лихвите останаха ниски вече близо десетилетие – от периода след финансовата криза през 2009 г. Светът свикна да живее в условията на ниски лихви. Високите нива на публичен дълг, корпоративен дълг и потребителски кредити, както и липсата на инфлация, са предпоставка за запазване на ниските лихви през следващите години", коментира той.

Според него август се оказа един от най-добрите месеци за фондовите пазари от 1986 г.

"Това е свързано с изявлението на Федералния резерв, че не се очаква повишение на лихвите през следващите години", каза Вълков.

Експертът посочи, че ниските лихви се самозахранват. „Те водят до това, че бизнесът вместо да намалява своето дългово бреме, той увеличава своите кредити и се чувства комфортно да носи голям дълг в своите баланси", обясни Петко Вълков.

По думите му новото в инфлационната стратегия на Фед е обяснение за случващото се до момента.

"Т.нар. семитрична инфлация означава, че за Фед инфлацията от 2% не е абсолютният таван и че са склонни да приемат по-висока инфлация през следващите години. Основната цел е увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата до минимални нива в САЩ, отбеляза директорът на "Частно банкиране" в ПИБ.

Защо технологичните акции в САЩ са най-печеливши и как достигнаха капитализация от 9,1 трлн. долара?  Може ли да се балонизира пазарът за недвижими имоти? Кои са активите убежища в момента и можем ли да очакваме корекция на пазарите? Ще стане ли пак цар кешът? Какво ще е поведението на инвеститорите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още