Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какви са проблемите на предприемачеството в България?

У нас един на всеки 30 души е в процес на развитие на бизнес, каза проф. Димо Димов

Какви са проблемите на предприемачеството в България?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните няколко години се наблюдава промяна на начините за оценка и управление на риска. Осъзнава се, че в процеса на развитие на даден бизнес има един основен момент – разработването на бизнес модел, чрез който да се установи дали има база за развитие на бизнес. Това каза преподавателят в University of Bath проф. Димо Димов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му проблемът при стартирането на даден бизнес е в концепцията, която хората имат за предприемачеството – те си мислят, че това е линеен процес.

"Много често хората се опитват да съберат и анализират необходимата информация, така че да стане ясно, че има база за развитие на бизнес, но фактът е, че няма такава яснота. Трябва винаги да се стъпва с крачка напред. Идеята, че трябва да се намери инвеститор от самото начало, също не е валидна, тъй като един инвеститор може да стъпи в момента, в който има доказан бизнес модел", уточни той. 

Проф. Димов отбеляза още, че във Великобритания например има по-развити пазари в ранната степен на развитието на един бизнес и предприемачите могат да потърсят финансиране от инвеститори на рисков капитал.

"Първото нещо, което прави един предприемач, е да влезе в мрежа с контакти с други предприемачи и да споделя техния опит, в резултат на което да разбере какво трябва да достигне, преди да има комуникация с инвеститори", допълни експертът.

По думите му около 11% от възрастните хора във Великобритания, САЩ или Естония например са в процес на развитие на бизнес, докато в България нивото на предприемачество достига 3,5%. Това означава, че 1 на всеки 30 човека е в процес на развитие на бизнес, коментира още проф. Димов. 

Проф. Димов ще участва в „Дискусия за успешни предприемачи“ на Клуб Investor по-късно днес (27 септември) в бизнес центъра Capital Fort в София.

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 4291   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
На 1:10 професора казва (за оценката на бизнес модела) "дали има пазарна необходимост" в предишно интервю беше казал, че пазар се създава. Леко ми е противоречиво това

Още от Bloomberg TV
БСК: Възможно е да има втора вълна на безработица