IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво бъдеще очаква Великобпитания на Борис Джонсън?

Великобритания на Борис Джонсън ще изглежда като страна извън Европейския съюз и вероятно ще бъде малко по-бедна, смята д-р Алън Уейджър, научен сътрудник в The UK in a Changing Europe

13:30 | 14.12.19 г. 3
Какво бъдеще очаква Великобпитания на Борис Джонсън?

Великобритания я очакват 5 години на сигурност и приемственост, тъй като Борис Джонсън ще бъде премиер. Несигурността е свързана с процеса по Brexit. Великобритания ще излезе от Европейския съюз (ЕС) на 31-ви януари, но не се знае какво ще се случи след това. Това каза д-р Алън Уейджър, научен сътрудник в изследователската организация The UK in a Changing Europe, в предаването „В развитие" с водещ Делян Петришки.

„Това е двустепенен процес и трябва да се договори търговско споразумение с ЕС до края на декември, което ще бъде много трудно. Голямото предимство на Джонсън е, че той ще има голямо мнозинство. Политическите драми от последните 2 години ще бъдат разсеяни", посочи Уейджър.

По думите му Великобритания на Борис Джонсън ще изглежда като страна извън Европейския съюз и вероятно ще бъде малко по-бедна.

„По отношение на вътрешната политика консерваторите обещават повече средства за здравеопазване, но всъщност не се знае какъв бюджет ще представи Борис Джонсън", смята експертът.

Уейджър коментира, че все още не се знае към какви отношения ще се стреми Джонсън след преходния период на адаптиране извън ЕС.

„Сред вариантите са – Brexit без сделка или излизане от ЕС по правилата на Световната търговска организация. Третият вариант е удължаване на преходния период“, посочи той.

Според него огромен проблем за Джонсън е, че ще има явно противопоставяне с Никола Стърджън от Шотландската национална партия, която спечели почти всички места в Шотландия.

„Стърджън ще настоява за още един референдум за независимост на Шотландия. Това може да създаде сътресения в управлението на Джонсън", допълни Уейджър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 5
lyusien
преди 4 години
Какво бъдеще ? Не особено розово Както е написано в коментара -Великобритания ще стане малко по бедна държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
dzk
преди 4 години
"Великобпитания" - Нещо не мога да се сетя за подобна държава? Няма да е зле поколението Z, да намали малко взирането във смартфона и лайкването във фейсбук, и да започнат да четат това, което пишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
penman
преди 4 години
Нострадамус в едно от четиристишията си говори за Голям, безсрамен дърдорко, който ще бъде избран за водач на армия, а стихът завършва с мостът е счупен, а градът стана на прах. Някои виждат тук Тръмп, но аз бих посочил и Борис (Лондон). И двамата са откачалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още