Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кои са плюсовете и минусите на дигитализацията в недвижимите имоти?

Дигитализацията пести време и разходи, но замества хората с машини, смята Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България АД

гледано: 1916   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Дигитализацията е необратим процес, който се отнася и до недвижимите имоти. Макар България да изостава донякъде в този процес, все пак са поставени основите и се върви в тази посока.

От гледна точка на клиентите дигитализацията помага, но от гледна точка на компаниите новите технологии са свързани със сериозни инвестиции. Това коментира Антон Андонов, изпълнителен директор на EPA България АД, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Андонов сподели мнението си, че чрез дигитализацията най-вече се пестят време и разходи, но за съжаление се заместват хората с машини. Първоначално се инвестира в разработката на технологии и продукти, които след това възвръщат инвестицията, когато се използват.

„Мисля, че брокерите все още не се притесняват от това, защото не осъзнават, колко сме близо до тези промени. Притесняваме се ние, мениджърите, защото трябва да гледаме дългосрочно и да се грижим за своите екипи“, заяви Андонов.

Той коментира още, че един от винаги присъстващите въпроси за тях е дали да предоставят много информация, абсолютно достатъчна на потребителя да вземе решението си от разстояние. Или да предоставят по-малко и необходима информация, за да осъществят човешки контакт.

Андонов сподели, че към момента е възможно да се представя 360 градуса панорамна гледка на имоти, по-големите пък се заснемат с дрон. Навлиза и технологията за виртуален оглед на имот, като за миналата година колегите им от Япония са направили около 380 хил. огледа с тези технологии.

„Със сигурност някои компании може да отпаднат от пазара, ако не преминат към дигитализация през следващите години. Но това не е черна прогноза, това просто ще стане по естествен път. Ако не се променим ние, просто ще изостанем от развитието на света. Вече започнаха първите стъпки, които имат пряко отношение към пазара на недвижими имоти. Те са свързани с Кадастър, с възможността нотариусите да получават скици по електронен път и да имат достъп до този регистър. Ние имаме достъп и до Имотен регистър, където се вписват имотите по електронен път. Има напредък, но има какво още да се направи“, заяви Андонов.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Проф. Димитър Хаджиниколов: Китай и САЩ ще сключат търговска сделка