IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Йорданов: От 2022 г. лихвите ще се вдигат

Двигател на този процес е нарастващата инфлация, твърди експертът от KY Research

22:28 | 24.09.21 г.
Красимир Йорданов: От 2022 г. лихвите ще се вдигат

Федералният резерв подготвя инвестиционната общност и пазарите за затягане на монетарната политика. От другата година ще се вдигат лихвите, а до средата на следващата година ще спрат изцяло купуването на активи. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Красимир Йорданов, представител на KY Research.

По думите на госта, причината за този процес е нарастващата инфлация. Фед е покачил прогнозната си инфлация с до 2-2,5%. и все още счита, че ще бъде краткотрайна. Инфлацията от 2020 г. пък не е отразила ръста на цените на жилищата и наемите, твърди гостът. 

„Клонът на Федералния резерв на Канзас сочи, че има статистическа зависимост между покачването на цените на наемите и на жилищата тази година с инфлацията, която се очаква през следващата“, добави гостът.

През ноември също се очаква ограничаването на покупката на активи, стига да няма сътресения на пазарите, както в Китай. При тях най-голямата компания за недвижими имоти се очаква да фалира, каза още Красимир Йорданов и сподели, че секторът има сериозен дял в брутния вътрешен продукт на страната и представлява 30% от директните кредити на банковата система.

По думите на госта спукването на балона може да доведе до големи последици в световната икономика.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още