Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Николай Марев: Активите на пенсионните фондове нараснаха с 5,7% за година

Въпреки волатилността на пазарите пенсионните компании ще изтрият отрицателната доходност до края на 2020 г, посочи представителят на БАДДПО

гледано: 2800   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Загубите в средствата на пенсионните фондове през първото тримесечие се компенсираха с положителния резултат през второто тримесечие и има перспектива до края на годината всички от тях да бъдат изтрити, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Марев, член на ръководството на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) и главен изпълнителен директор на Пенсионносигурителната компания „ДСК-Родина“.
Още по темата

В предаването "В развитие" той съобщи, че нетните активи на частните пенсионни фондове нарастват с 854 млн. лева за второто тримесечие на 2020 г., като се отчита ръст от 228 млн. лева във фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване от началото на годината. Така нетните активи в системата достигат 15,840 млрд. лв., нараствайки с 5,7% на годишна база".

Николай Марев обясни, че пазарите са били във възход до 19 февруари, реализирайки положителна доходност от порядъка на 3-10%.

След налагането на ограничителните мерки около пандемията в началото на март те регистрираха спад, достигнал дъното си в периода 19-23 март. „Реализираната към този момент доходност на пенсионните фондове беше 7-8%", напомни той.

По думите му от 23 март пазарите са във възход и това продължи през второто тримесечие на 2020 г.

"От тогава към днешна дата те са генерирали доходност от около 35-50%. В този период пенсионните фондове имат 3-4% доходност и компенсират загубите от първото тримесечие. До края на годината бихме желали да изтрием 2-2,5% отрицателна доходност за първото полугодие", надява се Марев.

Той напомни, че средата е волатилна заради вируса, а президентската кампания в САЩ и някои геополитически конфликти като търговската война също оказват влияние.

Очаквайте видео материал с целия разговор в Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как бе осъществена кибератаката срещу Colonial Pipeline?