Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Около 30% от стойността си загубиха европейските индекси за три месеца

Инвеститорите вече търгуват факти, а не спекулации, пазарите не са толкова уязвими, коментира форекс анализаторът Мартин Митренцев

Около 30% от стойността си загубиха европейските индекси за три месеца

Снимка: Pixabay

През първото тримесечие има сериозни спадове на всички пазари. Средно с 20% са спаднали щатските индекси, като този процент щеше да е доста по-голям, но в последните 10 дни на март те се повишиха със средно 13%, насърчени от пакета стимули за 2 трлн. долара. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria форекс анализаторът Мартин Митренцев.

Още по темата

“Най-големи спадове регистрират пазарите в Европа. С 29% са се понижили европейските индекси за периода”, посочи той и потвърди, че корекцията от последните дни не важи само за щатските пазари, а за целия свят.”

Митренцев отбеляза, че в Европа и Азия също има корекция от около 6%, но посоката е нагоре през последните десетина дни.

Според анализатора сред най-силно засегнатите сектори са енергийният, като акциите на компаниите от сектора изтриват 50% от стойността си, докато индустриалният и финансовият отчитат загуби от 27%.

“Най-малко засегнати са секторите на информационните технологии и здравеопазването”, заяви Митренцев.

“Като цяло индустрията на туризма е най-силно засегната. Има акции на туристически агенции, които са поевтинели с по 90%”, отбеляза той и добави, че в същото време книжата на някои фармацевтични компании поскъпват значително.

Според анализатора в условията на динамична търговия волатилността е нормална. Той посочи, че инвеститорите обаче вече търгуват факти, а не спекулации.

“Новини за разговори или прогнози не дават такова отражение на пазарите, каквото имаха преди пандемията. Пазарът вече не е толкова уязвим, що се отнася спекулации”.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?