Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Проф. Д. Хаджиниколов: Глобалната битка ще е за високите технологии

Когато става въпрос за икономически отношения между ЕС и Китай, трябва да разграничаваме търговията и инвестициите, посочи преподавателят от УНСС

гледано: 1996   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В сферата на изкуствения интелект, дроновете, 5G мрежата се извършва глобална битка. Всяка една държава, която се превърне в лидер в тези сфери, ще диктува бъдещето. Именно в сектора на високите технологии ще бъде натискът, който се оказва върху Китай. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" на УНСС.
Още по темата

„Под влияние на САЩ няколко европейски държави ограничиха китайските компании за изграждането на 5G инфраструктура. Този процес засегна и България, където също са други доставчиците", посочи той.

Според него това ще бъде и пътят на европейските държави. „Затова беше и приетият от Сената Закон за инвестициите и конкуренцията. Неговата цел е да регулира това САЩ да не загубят своите водещи позиции в областта на чиповете и новите технологии, свързани с изкуствения интелект“, посочи проф. Хаджиниколов.

По време на срещата на Г-7 в обща декларация световните лидери критикуваха Китай.

Преподавателят от УНСС коментира, че тези търкания между САЩ и Китай не се случват за първи път. Новото, според него, е, че САЩ иска да обединят в тази своя позиция и европейските страни.

“Германия е изключително заинтересована от китайския пазар. В Китай например повечето таксита са Volkswagen. Германия е отворена икономика и двете страни имат общи интереси в развитието на глобалната търговия. Трудно бих допуснал, че там могат да възникнат противопоставяния. Същият е случаят и с Италия. Източна Европа 17+1 е процес, които се развива. Срещата на Г-7 не очерта някаква разделителна линия”, е мнението на проф. Хаджиниколов.

Той посочи, че когато става въпрос за икономическите отношения между ЕС и Китай, трябва да разграничаваме търговията и инвестициите.

„В сферата на търговията ребалансирането изглежда като трудна задача, тъй като Китай е основният доставчик на стоки. В инвестиционната схема Пекин не допуска чужди инвестиции в определени отрасли. Беше постигнато мащабно инвестиционно споразумение, което беше замразено от Европейския парламент. За момента европейската позиция е в областта на инвестициите да се оказва натиск върху Китай“, напомни експертът.

На срещата на Г-7 се спомена, че е възможно да се запазят големите емитенти на въглероден диоксид, ако те успеят да въведат технологии за улавяне и складиране на този въглероден диоксид.

„България е един от най-големите замърсители в Европа главно заради нашата икономика - трябва да се имплементират технологии за улавяне и складиране на въглероден диоксид у нас“, съветва проф. Хаджиниколов в контекста на индустриалния капацитет на страната ни.

Друга тема от разговора беше новината, че страните от Г-7 постигнаха напредък относно данъчното облагане на големите компании с идеята да има справедливи данъци.

„Ние имаме най-ниския корпоративен данък в ЕС – по-нисък от Кипър и Ирландия. Това не доведе до бум на чуждите инвестиции. Проблемът в България е средата за развитие на бизнеса“, коментира проф. Хаджиниколов.

Успешна ли ще е програмата на ЕС за подкрепа на еднорози на големи компании? Ще променят ли страните от Г-7 подхода си към Китай? Ще има ли търговска война между Брюксел и Лондон? Къде са „вратичките“ при облагане на компаниите? Ще успее ли служебното правителство за краткото време, в което е назначено, да промени бизнес средата в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Николай Нанков: Затварянето на фабриките за чипове отвори огромна дупка