Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Проф. Майкъл Толър: В България липсва стратегическо планиране на отбраната

Само четири от европейските страни са изпълнили минималните изисквания за разходи от 2% от БВП за отбрана, посочи офицерът от резерва на армията на САЩ

гледано: 1275   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Проблемите в областта на българската отбрана не са само финансови. Най-големият проблем на България е липсата на стратегическо планиране и липсата на прозрачност в правителствените процеси за реквизиции.

Още по темата

Това коментира проф. Майкъл Толър, офицер от резерва на армията на САЩ, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Що се отнася до разходите на европейските страни за сигурност, проф. Толър посочи, че само четири от страните са изпълнили минималните изисквания за разходи от 2% от БВП за отбрана.

„Когато България влезе в НАТО, този процент беше 2,6%. Наскоро този процент спадна и миналата година беше около 1,5%. Реалният проблем е дали европейските страни осъзнават заплахата от страна на Русия и дали ще увеличат собствените си разходи за отбрана“, посочи той.

Според него основният въпрос е защо Германия, която е богата страна, харчи само 1,2% от своя БВП за отбрана.

„Въоръжените сили на Германия са изправени пред труден период. Поддръжката на оборудването не е добра, техниката остарява и обучението не е достатъчно добро, но Германия не се притеснява от този факт. Ситуацията във Франция е почти същата. Това са двете големи страни в Европа, които би трябвало да се справят по-добре. По-малките страни в Европа зависят от по-големите страни за своята защита“, анализира ситуацията офицерът от резерва на армията на САЩ.

Кои са заплахите за НАТО и България?

Вижте повече във видео материала!

По статията работи: Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Такев: Има сериозен напредък по изграждането на единния капиталов пазар