Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

С колко ще се повиши безработицата в България?

От нашето поведение зависи как ще се развие пандемията, твърди д-р Атанас Атанасов

гледано: 2498   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Вероятно в края на годината и началото на следващата безработицата в България ще достигне 10%. Такава прогноза направи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Атанас Атанасов, преподавател в УНСС и собственик и управител на "Иконометрика“.

Според него причината е комбинация от няколко фактора - през есента и зимата процентът на хора без работа е по-висок, което идва като добавка към ситуацията, породена от разпространението на коронавируса.

Атанасов подчерта, че за да се проследи развитието на пандемията в България, първо трябва да се вземе предвид броят на заразените, като според някои експерти те са над 7 пъти повече от официално обявените. 

Още по темата

„Ако се запази тази тенденция, можем да очакваме до няколко седмици заразените да достигнат 100 хиляди“, каза той.
Според Атанасов отговорността да обърнем кривата на заразяване е наша, но все пак трябва да бъдат въведени нови по-строги ограничителни мерки.

„От нашето поведение зависи как ще се развие пандемията, но това трябва да бъде определено с нови по-строги мерки, иначе рискуваме драстично увеличение на броя заразени и колапс на здравната система“, предупреди Атанасов.

Гостът обясни, че е по-коректно е да се измерва броят на смъртните случаи към броя на приключените случаи, като заяви, че в света смъртността е около 3%, измерена по този начин.

„Разбира се, всичко не може да бъде затворено, но ако в момента предприемем мерки, след две седмици ще имаме по-малко активни случаи и по-малък удар върху икономиката“, заяви Атанасов.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Безлов: Европейските страни не се нуждаят от обезщетения, а от ваксини