Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Стайков: Новото финансово подмогане на общините подкрепя старата практика

Промените в законодателството отново ще разделят общините на "наши" и "ваши", смята икономистът

Новото финансово подпомагане на общините подкрепя старата практика „наши общини – ваши общини“  и формализира една помощ, която така или иначе се отпуска. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Механизмът е предвиден с последните промени в Закона за публичните финанси. Той обаче по никакъв начин няма да реши проблема, че общините нямат достатъчно средства, зака още той

По думите на Стайков това е изначално добра идея, която обаче няма да работи.

„Концептуално нищо не пречи да има механизъм за ранно идентифициране на проблеми в общините, за да се вземат мерки“, но при разрешването на проблема в случая се тръгва „отзад напред“, каза той.

"Ние измислихме механизма как финансово ще помагаме на общините, но не мислим откъде идва проблемът и дали изначално тези общини имат възможността да си покриват разходите“, поясни Стайков.

По темата за възможностите за данъчна децентрализация той каза, че има „различни механизми това да бъде постигнато, стига да има необходимата воля“:

„Трябва да се мисли в тази посока, но сега се случва точно обратното. Министерството на финансите си осигури още един инструмент за влияние. До сега бяха само трансферите, а сега ще има още един инструмент за закъсалите общини. По този начин отново ще има възможност за разделяне на „наши и ваши“ общини, което вече сме виждали и вероятно ще продължим да виждаме“, категоричен беше той. 

Какво още коментира Калоян Стайков пред Bloomberg TV Bulgaria можете да видите във видеото

гледано: 1987   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Деляна Петкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
IBM: Коронавирусът ще насърчи дигиталната трансформация за бизнеса и обществото