Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Тодор Тагарев: Засега не е нужно ЕС да отделя по 4% от БВП за отбрана

България ще върви по-бързо към повишаване до 2% от БВП на разходите за отбрана, посочи бившият министър на отбраната

Предложението на Тръмп за увеличаване на разходите за отбрана на страните от НАТО до 4% от БВП не е приложимо за Европейския съюз.

Така коментира двудневната среща на върха на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„САЩ до преди година-две даваха над 4% от своя огромен БВП за отбрана. И Тръмп го поставя като някаква база за сравнение. Тук обаче нещата са малко по-сложни, тъй като САЩ имат амбиция да играят глобална роля. Когато е необходимо, тази тяхна глобална роля се подкрепя със силови инструменти. Фактически това струва по-скъпо. И всички стратегически оръжия, които те поддържат, и военноморските сили, които са по целия свят, струват много повече. Няма нужда европейските страни, които нямат такива амбиции, да отделят по 4% при сегашната ситуация за сигурност“, убеден е той.

Според него всички тези разходи и усилията, които се полагат за развитие на силите, зависят от това каква е средата за сигурност и как ние си я представяме в бъдещ период от време.

„Това е по-скоро подсказка, гласяща „въобще не се бавете с двата процента, защото изискванията са дори по-големи“. Специално за България немалко експерти казват, че 2% за нас са твърде малко. Нашият БВП е сравнително малък, ако го сравним с нашите съюзници, ние не поддържаме голяма армия на глава от населението. И за да се изгради армията както трябва, много експерти казват, че повече пари трябва да се отделят. Но това не е реалистично към настоящия момент. Надявам се, че ще вървим към постигане на тези два процента. Надявам се дори, че ще вървим малко по-бързо, отколкото предвижда приетият от правителството план за повишаване на разходи, при който основното нарастване е оставено за края на периода - до 2024“, убеден е проф. Тагарев.

Вижте повече във видеото!

гледано: 1589   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Проф. Димитър Хаджиниколов: Китай и САЩ ще сключат търговска сделка