IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Големански: Проблемите с боновете от масовата приватизация може да се решат

Концепцията за "спящите" бонове е предложена за обществено обсъждане

17:36 | 21.01.19 г.
В. Големански: Проблемите с боновете от масовата приватизация може да се решат

Ние сме длъжни да помогнем на хората, които не са информирани и притежават вече 20 години бонове от масовата приватизация, да намерят информация и да получат дивидента, на който имат право, ако има такъв, без да срещат пречки в това.

Така обясни целта на предложената за обществено обсъждане концепция за решаване на проблемите с боновете от масовата приватизация Васил Големански, заместник-председател на съвета на директорите на БФБ-София и управител на Централен депозитар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Investor.bg припомня, че поради неинформираност по време на масовата приватизация от края на миналия век, както и последвалите различни промени в обществения живот, голяма част от хората, притежатели на бонови книжки с дялове от приватизирани части от държавната собственост са ги забравили или не знаят за какво могат да им послужат те.

Други са загубили данните за притежаваните акции от техни предци, но по-голяма част от обикновените граждани, участници в масовата приватизация, не са потърсили информация какво се случва с техните дялове. В същото време компании, които са създадени на базата на такива дялове, работят и раздават дивиденти. Но когато дивидентът не бъде потърсен в срок от пет години, той се връща обратно в компанията.

“В Съвета за развитие на капиталови пазари е имало дискусия по различни елементи от тази концепция”, посочи Големански. Той обясни, че на срещи със специалисти, инициирани от Министерството на финансите, са обсъждани резултатите от тях и вижданията на експертите са намерили отражение в концепцията за справяне с дълго отлагания проблем.

“Информационната кампания, която ще е основата на обсъжданата концепция, е закъсняла с 20 години”, смята Радослава Масларска, председател на управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). Тя каза още, че на времето на хората никой не е обяснил за какво са им тези приватизационни бонове и как да се възползват от тях.

По повод коментарите за вариант на нова национализация на частна собственост Масларска акцентира върху същността на концепцията, предложена за обсъждане.

"Да не започваме от края на концепцията, а да погледнем нейните части. Хората е добре да знаят, че може би имат дивидент, който може би работи като един банков депозит. 30% от публичните компании, които са раздали дивидент, са основани със собственост от масовата приватизация, а той трябва да бъде потърсен в срок от пет години", каза още Масларска.

Големански поясни, че след като мине общественото обсъждане и се натрупат мнения, ще бъде определено и дефинирано какво е спяща акция, а след това ще последват и законодателни промени, за да се решат въпросите.

Вижте целия разговор във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още