IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Йоцов: Има опасност от нов вид финансова криза

Ниските цени на суровините, централните банки, военните конфликти и Китай са външни шокове, които не бива да се пренебрегват, коментира преподавателят в УНСС

08:47 | 15.02.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Доц. д-р Виктор Йоцов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Доц. д-р Виктор Йоцов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасност от нов вид финансова криза има, а външните шокове, които могат да я породят, не бива да бъдат пренебрегвани. Това коментира преподавателят в катедра „Финанси“ на Университета за национално и световно стопанство доц. д-р Виктор Йоцов в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 14 февруари.

„Има поредица от кризи, различни по дълбочина и характер, като винаги помним последните кризи, като последната (от 2008 г. – бел. авт.) е най-ярка“, заяви Йоцов и добави, че кризата възниква под въздействието на някакъв първоначален външен шок.

Според него подобен външен шок днес не би могъл да дойде от ниската цена на петрола и като цяло – на суровините, и паричната политика на централните банки, но добави, че покупките на активи за милиарди долари и играта с отрицателните лихвени проценти трябва да се наблюдават внимателно, защото не се знае как ще приключaт.

Йоцов каза и че сега в глобален план има и военни конфликти, които могат да бъдат един вид катализатор, и предупреди за забавянето на икономиката на Китай.

Той обърна внимание и на факта, че централните банки са изгубили способността си да провеждат активна парична политика и коментира, че маневрите за задвижване на световната икономика могат да се извършват по отношение на фискалната политика.

„Опасност от нов вид финансова криза, за съжаление, има. Глобалните дисбаланси, които стояха в основата на кризата от 2008 г., така и не намериха разумно и устойчиво решение. Не е изключено да се прояви някаква криза, макар че нещата никога не се повтарят“, коментира преподавателят по отношение на вероятността от разразяване на нова финансова криза, сравнявайки предпоставките за възникване на предишната.

Като пример за глобален дисбаланс Йоцов посочи, че в една част от света има натрупани големи спестявания, а в други части на света се трупат дългове.

Той коментира, че до 80-те години на ХХ век финансовите кризи са възниквали в период през 20 или повече години, докато след това времевата рамка се е стеснила. Йоцов добави, че е трудно да се постави времеви прозорец, като даде за пример спукването на дот-ком балона през 2000 г., когато всички са мислили, че притежават инструментариума за предвиждане и най-вече – за предпазване от следващата криза.

А финансовата криза от 2008 г. е струвала приблизително 25 трлн. долара, ако се направи изчисление само колко от потенциалния съвкупен брутен вътрешен продукт е бил загубен. Но ако се остойностят изгубените работни места, фалиралите предприятия и разходите на хората, изгубили своите жилища, загубите биха били много големи, подчерта Йоцов и допълни, че подобни изчисления са много сложни.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев разгледа и сравни представянето на съставния европейски индекс Stoxx Europe 600, основния индекс в Япония Nikkei 225, китайският Shanghai Composite и широкия американски индекс S&P 500. От началото на 2016 г. те са изгубили между 10% и 20% от стойностите си, вследствие на разпродажбите на фондовите пазари в глобален план заради неизвестните пред световната икономика.

Занижените прогнози на Международния валутен фонд за глобалния икономически растеж през 2016 г. и 2017 г. до 3,4% и 3,6% също бяха акцент в рубриката, тъй като подсказват за забавянето на търговията в глобален план, отразяват слабостите в някои развиващи се пазари и идват на фона на по-ниските цени на суровините.

В този контекст Йоцов прогнозира, че растежът на българската икономика през тази година ще се забави, или поне ще се задържи на нивата от тази година, като подчерта рисковете за нас, които по-скоро за от регионален мащаб.

Цялото интервю с доц. Виктор Йоцов гледайте във видеозаписите

Част I

Част II

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
ПИЧ
преди 8 години
Аз ниските цени на горива и суровини ги виждам като възможност за всички други производители и търговци да изкарат повече, защото плащат по-малко за тези суровини, или да намалят цени и да увеличат потреблението.Преди години суровините бяха високи и натискаха всички останали фирми +население, а сега махалото просто е в другия край . Така ли е или бъркам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Следващата криза е неизбежна тоест не дали а кога защото за да функционира сегашната финан.система с лихви и доходност трябва непрестанен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята ,и г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Повече - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Нобелиста по икономика Робърт Шилер, след като от 2009 г. цените на акциите се утроиха само за шест години(коментар 8,9)- http://***.investor.bg/drugi/338/a/shiler-investitorite-ne-sa-bili-tolkova-pritesneni-ot-2000-g-nasam-202422/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Яйцето или кокошката? Това в въпросът! :)Ниските цени на суровините са предпоставака за криза или следствие от нея, дори и все още необявена и НЕпризната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Яйцето или кокошката? Това в въпросът! :)Ниските цени на суровините са предпоставака за криза или следствие от нея, дори и все още необявена и НЕпризната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още