Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Виртуалната реалност – новата магия

Системите за виртуална реалност, които се свързват към компютърните конфигурации, следват по-бавно развитие, защото все още са скъпи, смята Георги Стоянов

Виртуалната реалност – новата магия

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всяка достатъчно добре развита технология е неразличима от магията. Това гласи Третият закон на Артър Кларк и в него вярва Георги Стоянов, съосновател и управител на VR Express. И счита, че това важи и за виртуалната реалност (VR) – областта, в която действа компанията му.

Фундаменталната технология като софтуер, алгоритми, хедсети наистина за момента пресъздава усещането за присъствие (имерсия), защото 90% от информацията, която човек възприема, е аудио-визуална (зрение и слух), каза Стоянов в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

VR позволява на човек да наблюдава и да взаимодейства с образи в 3D. В допълнение има и сферично озвучение, а комбинацията от всичко това създава усещането на потребителя, че се потапя в тази среда. Това е магията на VR, твърди Стоянов.

Системите за виртуална реалност, които се свързват към компютърните конфигурации, следват по-бавно развитие поради една проста причина – че са скъпи за крайния потребител. Но мобилният VR – устройства, в които поставяме смартфони, търпи сериозно развитие. Такъв пример е Samsung Giar, от който има продадени около 5 млн. единици и около 10 млн. часа 360-градусово видео съдържание, изгледано на тях.

Според Forrester до 2020 г. се очаква да бъдат продадени около 56 млн. единици от тези устройства. И това бурно развитие на този сектор е разбираемо според Стоянов, защото днес почти всеки има смартфон с нужните сензори (жироскоп, акселометър), има и много приложения, пригодени към мобилна виртуална реалност.

При десктоп VR според специалиста също се наблюдава тенденция на поевтиняване на хардуера, към който се закачат такива системи, но това поевтиняване е бавно. От друга страна се имплементират все повече алгоритми в софтуерната архитектура, което позволява с по-евтини видеокарти и хардуер да се поддържа VR.

Друга причина за ограничаване на развитието на десктоп VR според Стефанов е окабеляването, въпреки че и в момента има системи за мениджмънт на кабелите. Тези кабели пречат на изживяването засега.

Трети проблем пред пробива на десктоп технологията, е съдържанието. На този етап няма сериозен пробив в софтуерно отношение, но затова пък има достатъчно много инкубатори, акселаратори и seed capital (семенни сделки), които осигуряват нужния капитал, за да се създаде тази екосистема, смята Стоянов.

Кои индустрии ще извлекат най-много полза от новата технология и как се развива VR Express – вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

За виртуалната реалност и нейното бизнес приложение в различни сектори Георги Стоянов ще говори и по време на Клуб Investor.bg Disruptive Technologies, който ще се проведе на 18 май в Capital Fort.

Можете да се регистрирате за събитието тук.

Генерален партньор на Клуб Investor.bg Disruptive Technologies e Vivacom. Събитието се провежда с подкрепата на iuvo Group, Allterco и Ontotext, част от Sirma Group. Институционални партньори: Индустриален Холдинг България, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Medical Dent, БАИТ и БСК.

гледано: 6437   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
5 гласа

По статията работи: Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор