Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Запознайте се с българските роботи - помощници на хора с двигателни увреждания

Разработката Omnibot представлява първото по рода си вертикализиращо помощно средство за хора с увреждания

Запознайте се с българските роботи - помощници на хора с двигателни увреждания

Снимка: iRise Mechanics

Темата за това как роботите ще започнат да помагат на човека, при това не само в работата, но и у дома, не е никак нова. В Япония, например, малки симпатични роботи правят компания на възрастни хора, които са самотни. 

Оказва се, че машините могат да протегнат ръка в момент, в който са ни повече от нужни. Но също така се оказва, че имаме подобен пример дори на българската стартъп сцена в лицето на iRise Mechanics – компания, създател на революционен робот, помагащ на хора с увреждания.

Повече за този изключително важен и интересен проект пред камерата на UpDate разказва основателят на iRise Mechanics Любомир Василев. 

"Първото по реда си вертикализиращо помощно средство в България се казва Omnibot. Чрез него хора с двигателни проблеми могат да се движат във всички посоки. Ние сме първият такъв стартъп, изграждаме индустрия от нулата", каза Василев.

Още по темата

Онова, което Любомир и другите двама души, стоящи зад Omnibot, създават, е впечатляващо. Разработката представлява първото по рода си вертикализиращо помощно средство за хора с увреждания. Чрез него те могат да се движат във всички посоки и да извършват лесно предвижване от и към традиционната рингова количка или лека кола. Но как Любомир събира смелост да направи подобен революционен проект в страна, в която дори няма достатъчно добри условия за придвижване?

Василев обяснява, че идеята е дошла, когато жена му е претърпяла инцидент. Той е започнал проекта за робота със собствени средства, които обаче свършили. 

"Аз съм сериен предприемач и доскоро инвестирах в собствените идеи сам. Идеята беше съсредоточена към жена ми и мислех, че ще се справя самостоятелно. След това се видя, че не е толкова евтино дори за едно устройство", разказа за пътя на модела изобретателят. Но от предизвикателствата е установил, България е на много високо инженерно ниво.

"По технически знания и възможности не отстъпваме по нищо на останалия свят, категоричен е Василев и посочи необходимите средства за разработката. – От частен инвеститор търсим 500 хиляди евро, отделно кандидатстваме по еврофондове. За иновации бюджетът на ЕС е над 100 млрд. евро."

Компанията търси ментори, които да ѝ помогнат да продължи да се развива.

Социалното предприемачество е трудна задача", коментира основателят на IRise Mechanics. "У нас нито един фонд не е подкрепил проекта. Отговорът е, че нито един не инвестира в този тип продукт”. 

Василев пресмята, че само 30% от необходимите средства ще трябва да дойдат от частен инвеститор и пояснява, че при търсенето на инвестиции за робота винаги стоял въпросът за реализация на пазара.

За производството стартъпът трябва да покрие и изисквания за сертификати, най-краткият срок е шест месеца.

"Сблъскваме се с много голям интерес в момента, имаме списък на чакащи хора да им кажем на каква цена ще го пуснем и за какъв срок", обяви Василев.

Компанията вече се цели на външните пазари, като на първо място е Германия, защото 10% от пазара на роботизирани помощни средства е там.

Често в предприемаческите среди чуваме един и същи съвет: "Намери проблем, измисли му решение и ще имаш страхотна възможност за бизнес". Понякога обаче проблемът сам идва при нас, превръщайки се в едно от най-големите предизвикателства в живота ни. За Любомир iRise е не само личен проект, но и такъв, който има шанса да помогне на още много хора по света да живеят по-пълноценно. 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как България да се фокусира върху секторите със структурни дефицити?