IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Има проблеми с новата формула за изчисляване на пенсиите

Идеята е да има по-справедливо отношение между индивидуалния принос и пенсиите, може обаче да се направят корекции, каза председателят на социалната комисия

17:14 | 26.02.19 г.
Адемов: Има проблеми с новата формула за изчисляване на пенсиите

Има проблеми с формулата за изчисляване на пенсиите. В края на тази година може да се предприемат и корекции, ако се наложи. Това каза председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов по Bulgaria ON AIR.

37% от новите пенсионери се оказват финансово ощетени заради новата формула за изчисляване на пенсиите от тази година. През тази година новите пенсионери ще бъдат 81 000 според данните на Националния осигурителен институт. От тази година пенсията им ще бъде изчислена на базата на осигурителния доход от 2000 година насам. 

Идеята беше хората да бъдат улеснени да не обикалят и да търсят бележки от работодателите си. Оказва се, че 37% от новите пенсионери се оплакват, че парите им, изчислени по новия метод, са значително по-ниски от тези, каквито щяха да бъдат, ако бяха формирани по старата формула. 

"Направих справка в НОИ. Става въпрос за симулационен модел, базиран на представителна извадка от хора, пенсионирали се през 2018 година. Към тях са приложени изчисленията от 2019 година. Идеята сега е да има по-справедливо отношение между индивидуалния принос и пенсиите", поясни председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

"Трябва да възстановим доверието в пенсионната система. Това минава през справедливост, високи доходи, високи постъпления от осигуровките, работеща икономика, по-малко сив сектор", категоричен а Адемов.  

Той отбеляза, че за голямо съжаление няма решение, което може да бъде взето със замах относно фалшивите ТЕЛК решения. "Трябва да може да се проследи целият път, по който минава човекът до получаване на решение от ТЕЛК. Някъде по веригата има доста пробойни. Едно решение няма да ги запуши", посочи Хасан Адемов.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още