IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И пожарникари заплашват с протест заради недостиг на средства

Настояват правителството да възстанови орязания бюджет на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”

10:54 | 11.12.18 г.
И пожарникари заплашват с протест заради недостиг на средства

Намаляването на разходите за дирекция "Пожарна безопасност" към МВР застрашава човешки животи. Стана практика сами да си купуваме екипировката, което е недопустимо. За това алармира президентът на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Повод за тази позиция е публикуваното в Държавен вестник от петък - 7 декември, постановление на Министерския съвет за одобряване на вътрешно компенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г., с което се отнемат близо 7 млн. лв. от и без това оскъдния бюджет на дирекцията за следващата година.

"Реално средствата не се отнемат от МВР, вътрешна структура просто пренасочва тези пари към други дирекции в МВР. Това не се случва за първи път - през 2017 година също имаше отнемане на пари от пожарникарите. Ние обаче изпитваме остра нужда от средства", категоричен е Станков.

По думите му със сегашния бюджет се работи доста трудно, а освен всичко това екипировката не е достатъчна, за да може пожарникарите да се чувстват напълно обезпечени и сигурни.

"Настояваме управляващите да се замислят за създаване на фонд за акумулиране на средства за дирекция "Пожарна безопасност". Осигуряването на пожарната безопасност на населението е необходимост", сигурен е той.

Президентът на синдикат "Огнеборец" изтъкна и друг сериозен проблем - заради грешка в нормативната уредба пожарникарите не са включени към списъка с дирекциите, за които МВР трябва да осигури специално облекло и най-различни средства.

Малко по-рано, в ефира на Нова телевизия, Станков обяви, че пожарникари и спасители са готови да излязат на протест, ако правителството не възстанови орязания бюджет на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още