IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Вътев: Браншовите организации ще контролират по-ефективно от държавата

Така ще бъдат спестени много публични средства, смята бизнесменът

11:02 | 19.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако част от контрола, който сега осъществяват институциите, се прехвърли към браншовите организации, правилата ще се спазват, а държавата ще спести значителни средства. Това коментира пред телевизия Bulgaria ON AIR Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

„В цял свят контролът е предоставен на браншовите организации. Няма как да ви контролират конкуренти и да направят компромис. У нас искаме държавата да контролира всичко“, заяви той. 

От 1992 г. бизнесът чака закон за браншовите организации и според Вътев няма логика в това забавяне. Сега по думите му браншовите организации са самодейни структури на ентусиасти, не са институционализирани, за да действат ефективно.

Той коментира още, че произведеното в България свинско месо е по-скъпо от вносното не заради неговата себестойност във фермите, а заради големия брой малки кланици, които не са толкова ефективни. Освен това след налагането на руското ембарго в Европа има свръхпроизводство. 

За агнешкото Вътев посочи, че изкупните цени на килограм живо тегло са между 5 и 6 лв. В магазина месото вече е 14 – 16 лв., защото има транспортни и кланични разходи, ветеринарен контрол и такси.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria  ON AIR
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
От 1992ра година, хората чакат закон за браншовите организации, с много кратък текст:"Браншовите организации са забранени"Това са рекетьори в най-висша форма, рекетиращи и бизнеса и отделните професионалисти и държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още