IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви бяха технологичните тенденции през 2013 г.

Технологичното развитие не води непременно след себе си печалба за всички пазари

17:03 | 14.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Какви бяха технологичните тенденции през 2013 г.

Технологичните тенденции през 2013 г. ще зададат тона през идните 12 месеца. Да провериш мeйла си или Facebook в движение вече е нещо съвсем обичайно. Сега мобилните устройства са за пазаруване и за банкиране. Всичко това обаче води до загуби на пазарите за персоналните компютри и фотоапарати.

Биткойн и виртуални валути

В началото на годината един биткойн се разменяше срещу 13 долара. Сега един биткойн струва над 1 000 долара, като цената продължава да расте. Дигиталната валута, която не се регулира от нито една страна и е налична само онлайн, повдига въпроси сред финансовите експерти за валутните колебания и как се отразява това на очакванията на клиентите.

Триизмерният печат

Този нов начин на печат може да създаде от пистолети до дръжки за врати и резервни части за съдомиялни. Изглежда технологията скоро ще бъде широко продавана, тъй като става по-евтина. Веригите за онлайн търговия очертават свят, в който хората пазаруват в интернет и след това си принтират покупките вкъщи.

Самоуправляеми автомобили

Това, което до неотдавна е било научна фантастика сега е обект на реална конкуренция: да бъде пусната на пазара първата самоуправляваща се кола. Google, Daimler, Nissan и Continental (който произвежда части за автомобили) участват в състезанието. Неочаквано изглежда възможно такива автомобили да има по пътищата до 2020 г., въпреки че остават някои законови и технически пречки. Отделни елементи от тези нови технологии вече стават стандарт в луксозните автомобили.

Свързаният с мрежата дом

След като години бяха обсъждани неща от типа на свързани с интернет миялни машини, сега всичко от лампите до отоплението най-накрая може да бъде контролирано чрез смартфоните. През следващите години може да има до 50 млрд. неща, свързани в мрежа онлайн, макар че секторът все още работи по общите стандарти.

Цифрови очила, умни часовници

Компютрите, които стават за носене са следващото голямо нещо. Очилата на Google с екран на окото и онлайн връзка могат да бъдат пуснати в широка употреба през 2014 г., а Samsung може да пусне обновен умен часовник Galaxy Gear, макар че отзивите за него не бяха добри. Обсъжда се също така iWatch на Apple.

Голямото количество данни

Съвременният живот произвежда все повече данни. Сега мощни компютри се опитват да ги превърнат в полезни факти, които да се използват за разпознаването на ширещи се болести, за предотвратяването на катастрофи или за преки производствени линии, които да покриват сегашните нужди. Неотдавнашни скандали, свързани с личните данни, обаче могат да застрашат този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още