Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Къде се позиционира България сред бизнес дестинациите в света?

Въпреки че не отбелязва значителен напредък, страната ни отново е сред най-атрактивните за инвеститорите в региона

За поредна година един от световните информационни лидери Bloomberg, изготви традиционната си класация на най-добрите дестинации за правене на бизнес в света. Изследването неслучайно бе представено в първия ден на тазгодишния Световен икономически форум в Давос, който отново събра световния политически и бизнес елит.

Макар и да не отчете значителен напредък, покачвайки се едва с една позиция, страната ни отново попадна в горната половина на ранглистата, класирайки се на 42-ро място сред 157-те изследвани страни.

Агенцията изготвя класацията си на базата на шест водещи индикатора: степен на икономическа интеграция, разходи за стартиране на бизнес, разходи за труд и консумативи, транспортни разходи, състояние на вътрешния пазар и вторични разходи (корупция, човешки права, инфлация и други). Използвани са както собствени изчисления на аналитиците от Bloomberg, така и данни на редица международни организации, в това число Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка, Световната здравна организация и други.

Още по темата

Списъкът отново се оглавява от обичайния заподозрян – Хонконг, който продължава и според редица други класации, като тази за икономическата свободата на Heritage Foundation, да бъде най-атрактивното място за правене на бизнес в света. Другите страни в челната петица са Канада (2-ро място спрямо 6-то преди година), САЩ (3-то спрямо 2-ро преди година), Сингапур (4-то спрямо 8-мо преди година) и Австралия (5-то спрямо 6-то преди година).

Сред положителните стъпки, които спомагат за запазването на позицията на страната ни сред 50-те най-атрактивни страни за правене на бизнес, е относително предвидимата с икономическа среда с оглед на стабилния валутен борд. Публичния дълг и годишните бюджетни дефицити остават сред най-ниските в региона, което е една добра основа за по-нататъшен възход и спокойствие на частния сектор.

Макар че в цялостната оценка страната ни изпреварва класираната на 50-то място Румъния едва с 0,9 точки, внимание привличат разходите за стартиране на бизнес, при които изреварваме съседите ни с близо 15 точки (71,6 спрямо 57,8). Основният тласък тук идва от ниския начален капитал, необходим за започването на бизнес, както и от по-малкото на брой административни процедури.

България заема престижното шесто място в регионалната класация сред страните от Източна Европа и Централна Азия. Пред нас се нареждат единствено Чехия, Унгария, Кипър и Турция.

Впечатление прави представянето на Полша, която продължава възхода си въпреки кризата на Стария континент. Страната е най-бързо развиващата се в Европейския съюз от началото на дълговата криза през 2008 г. Благодарение на успешното възстановяване потокът от чужди инвестиции почти не спря по време на най-критичните за Европа месеци.

Повече за класацията на Bloomberg може да видите в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

гледано: 4681   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
8 гласа

По статията работи: автор Димитър Вучев

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
7
 
1
преди 7 години
В 3-та глуха...

Още от Bulgaria On Air
Проф. Велизарова: Маските може да отпаднат при редовно тестване в училищата