Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Н. Василев за Бюджет 2020: Липса на реформи и намаляващи инвестиции

В последните 20 г. България изостава от своите конкуренти в Източна Европа заради нереформирани сектори, посочи икономистът Юлиян Войнов

Н. Василев за Бюджет 2020: Липса на реформи и намаляващи инвестиции

Повече пари за здраве, символично увеличение на парите за пенсионери, никакво за тези на майки на деца до 2 години и разходи, равни на приходите. Финансовата рамка на държавата за следващата година е готова. 

"Привърженик съм на бюджентния излишък. В добри години трябва да се заделят пари, както е в едно семейство, когато всички са здрави и работят", посочи за "България сутрин" бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

По думите му живеем в епоха, в която няма политическа воля за реформи в настоящото десетилетие - от незнание, липса на желание, воля.

"Годините са добри и съответно приходите, караме си както е. Повишението на учителските заплати е положително. Проблемът е, че няма реформи - в образованието има огромен брой университети не на световно ниво, както и болници, а населението намалява. Държавната администрация расте, което също е проблем", подчерта той. 

Според Василев проблемът с пенсиите не е защо сега е толкова ниска минималната, а защо в миналото е била такава. У нас инвестициите са в пъти по-малко спрямо предходни години. Освен това страната ни няма изобретателна демографска политика, българските политици сякаш не го разбирали, а проблемът с инвестициите касае недобрия имидж на страната ни по света, посочи Василев.

"Или не се правят реформи, или те са на парче. Огромен ресурс от парите за здравеопазване са за болничната помощ. Увеличаването на парите само по себе си не решава проблеми, ако не се правят реформи и промени", коментира икономистът Юлиян Войнов за Bulgaria ON AIR. 

А увеличаването на минималната пенсия облагоделства хората, които са работили най-малко. Проблемът за него е на самата пенсионна система.  

По думите му основната идея трябва да е в посока на икономическото развитие. В последните 20 г. България изостава от своите конкуренти в Източна Европа, а изоставането в икономиката се дължи на нереформирани сектори и твърде голяма администрация, каза икономистът.

Още вижте във видеото.

гледано: 1699   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bulgaria On Air

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bulgaria On Air
Стоян Панчев: Кризата в икономиката може да е по-дългосрочна и по-тежка