IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама подписа. Банкрутът на САЩ е отложен

Таванът на дълга беше повишен, очаква се той да бъде достигнат отново на 7 февруари

08:20 | 17.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Обама подписа. Банкрутът на САЩ е отложен

Бюджетната криза и спирането на американската администрация бяха официално преодолени рано тази сутрин. Това стана, след като президентът на САЩ Барак Обама подписа закона, с който се подновява финансирането на работата на правителството и се увеличава тавана на държавния дълг, съобщи Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Законът беше одобрен с 285 гласа "за" и 144 "против" в Камарата на представителите и с 81 гласа "за" на 18 "против" в Сената. С него се предвижда удължаване на финансирането за федералните служби до 15 януари и увеличаване на възможностите на правителството да тегли кредити от пазарите до 7 февруари.

Министерството на финансите запазва възможността си да използва "извънредни мерки" за временно избягване на несъстоятелност, ако до тази дата Конгресът не повиши отново тавана на дълга. Очаква се администрацията на Обама и републиканците да използват тази отсрочка, за да продължат преговорите по параметрите на бюджета за финансовата 2014 година и средносрочни мерки за намаляване на държавните разходи.

Законът предвижда и създаване на двупартийна комисия на Камарата и Сената, която да предложи начини за дългосрочно понижаване на дълга, които ще трябва да бъдат одобрени от целия Конгрес. Работата на комисията трябва да приключи до 13 декември.

Решението обаче е временно, така че несигурността сред инвеститорите няма да бъде изкоренена напълно. Въпроси като това, защо САЩ генерират толкова голям дълг и какво ще се случи със здравната реформа Обамакеър все още разделят позициите на републиканците и демократите.

Бавното икономическо възстановяване, създаването на работни места и законът за имиграцията също са костелив орех пред политическата система, определяна от много американци като счупена и неработеща.

Според агенция Standard&Poor’s блокирането на правителството вече струва на американската икономика 24 млрд. долара. Това със сигурност ще окаже влияние и на растежа през четвъртото тримесечие.

Прогнозата на агенцията е той да бъде 2,45% на годишна база, вместо предварително прогнозираните 3%.

Ефектът върху икономиката обаче не е еднократен и споразумението няма да сложи край на загубите. Заради блокираното правителство средният и дребен бизнес преустанови изпълнение на редица дейности, чийто възложител е държавата.

Това доведе до проблеми с обслужването на бизнес кредити и изплащането на заплати на служителите. Туризмът пък понесе сериозен удар заради затварянето на националните паркове.

Вижте какво каза Обама след подписването на закона във видеото на Bulgaria On Air


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
"Обама подписа. Банкрутът на САЩ е отложен "Отложен - да но, отменен - едва ли. Любопитно ми е, как ще балансират системата си тъй, щото да спрат дълговата лавина. "Край на сагата"...ама друг път. Пак ще ги тресе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още