IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: Новият механизъм за минималната заплата е приоритет за 2017 г.

Осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания и реформата в социалните услуги са другите важни теми

11:30 | 29.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания, реформата по отношение на социалните услуги и нов механизъм за формиране на минималната работна заплата. Това са приоритетите, по които следващото правителство трябва да продължи да работи през 2017 година. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Министърът на труда в оставка подчерта, че през следващата година ще се търси съгласие между социалните партньори за нов механизъм за минималното възнаграждение, така че да се вземат под внимание обективни критерии като производителност на труда, инфлация и други. По думите й това е и причината да не се залага ново увеличение до 2019 г.

Русинова припомни и новостите, които влизат в сила в социалната сфера през 2107 г.

За пръв път от 2017 г. с промени в законодателството ще има диверсифицирана помощ за деца с увреждания. От 1 юни майките, които решат да се върнат на работа след 135-ия ден от раждането до навършването на една годинка на детето, реално ще получават заплата и половина. Работи се и над друг проект - тип ведомствена детска градина, където ще бъде осигурена занималня на децата на работещите родители.

Русинова коментира и исканото от Обединените патриоти увеличение на минималната пенсия до 300 лева, посочвайки, че то е популистко, защото за целта са необходими около 1,5 млрд. лева, които няма откъде да дойдат, а и за да има такова увеличение, трябва да има осигурени средства за години напред - условие, което към днешна дата не е осигурено.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още