Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

1115 евро на кв. м е средната цена на жилищата в София

Цените в столицата са нараснали с 2,5% на годишна основа през третото тримесечие

1115 евро на кв. м е средната цена на жилищата в София

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в София са нараснали с 2,5% на годишна основа през третото тримесечие, а средната цена на квадратен метър достига 1115 евро, сочат данни на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Данните на компанията показват, че през първото тримесечие средната цена в София се е увеличила до 1120 евро на кв. м, а през второто се е върнала на нивата от около 1080 евро, около които гравитираше през предходните години.

Средните цени в най-предпочитаните квартали в столицата са:

• Манастирски ливади – 1100 евро/кв.м

• Кръстова вада – 1300 евро/кв.м

• Витоша – 1130 евро/кв.м

• Дианабад – 1280 евро/кв.м

• Лагера – 1200 евро/кв.м

• Банишора – 990 евро/кв.м

• Студентски град – 1120 евро/кв.м

• Младост – 1170 евро/кв.м

• Люлин – 760 евро/кв.м

• Дружба – 920 евро/кв.м

• Симеоново – 1260 евро/кв.м

Средната обща цена на закупените апартаменти също е нараснала през третото тримесечие и достига 97 200 евро спрямо 90 700 евро за 2019 г., като това се дължи на промяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма жилищна площ.

Данните на компанията сочат, че достъпността на жилищата в София към третото тримесечие леко се подобрява и достига 1,18 при стойности от около 1,2 в края на миналата и началото на тази година и при средни нива над 1,3 през предходните години. Това означава, че към момента са нужни 1,18 средни месечни заплати за покупката на 1 квадратен метър жилищна площ в София. Според анализа добрата достъпност на жилищата в столицата се дължи на по-слабото нарастване на цените в съчетание с продължаващ ръст на доходите.

Коефициентът за достъпност е доста под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м жилищна площ в София.

Една от причините за достъпността на имотите е достъпното банково финансиране за тяхната покупка, отбелязва компанията. „И по този показател имотите в момента са най-достъпни в цялата история на жилищното кредитиране в България, тъй като в момента лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива под 3% за цялата 2020 г.“, се казва в доклада.

Данните на БНБ за новоотпуснати жилищни кредити сочат ръст от около 11% за периода януари-октомври спрямо същия период на миналата година. Според анализа част от причините за ръста вероятно са свързани с напредъка на новите сгради и достигането им до етап на завършеност, в който се отпуска ипотечен кредит с цел приключване на сделката и прехвърляне на собствеността.

Данните на Bulgarian Properties сочат, че сделките в София за периода януари-ноември намаляват с 5% спрямо същия период на миналата година.

„При позитивно развитие на епидемичната обстановка този спад в резултат на пролетната пауза на пазара можеше да бъде наваксан, но при задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5% по-малко продажби на жилища в столицата“, сочат прогнозите в доклада.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (27)

   1| 2| 3    
0
 
1
 
27
OPASEN до: Веск
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Не съм бил аз :-))Аз очаквам да дойде криза в близките години!А ти за коя криза говориш?
0
 
6
 
26
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Кризата не е започнала. Тука някой каза, че се успокоили нещата щото минала кризата. Екшъна предстои.
4
 
4
 
25
OPASEN до: Yanis83
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Цените на имотите в момента аз не бих нарекъл напомпани, а възстановени след отминаването на кризата и достигнали равновесно ниво!Ще бъдат напомпани, когато съотношението Наем-Покупка стане в полза на Наема, а ситуацията в момента е доста далеч от това! Напротив - в момента инвестицията в имот не само, че НЕ Е ГУБЕЩА, но носи не лоша доходност от над 5% (зависи от това колко добра сделка за имота си направил - в моя случай е почти 6%). В същото време цената на имота ще се е повишила с инфлацията, което ти защитава сумата на инвестицията :-))Разбира се, не бива да забравяш, че такава една инвестиция изисква време и нерви - не е като да сложиш пари в Банка и да не си мръднеш пръста! Част от печалбата я пиши като да е твоята заплата за вложените усилия и нерви ;-))Голямата неизвестна в цялата работа е да не попаднеш на недобросъвестен наемател, т.е. това е риск, но в кой бизнес няма риск? Съвет от мен - направи имота луксозен, защото така ще привлечеш читав наемател заради високия наем ;-))Ако нямаш идеи за алтернативна инвестиция, то имот под наем е задължителен, НО трябва много добре да си направиш сметката, преди да го купиш - на практика трябва да имаш бизнес план!Например:Преди да го купиш ти трябва да се запознаеш с пазара на наемите в квартала!Трябва да си наясно с всеки разход по закупуването и евентуалния ремонт, ако се налага - дори трябва да предвидиш някакъв процент непредвидени разходи!Не забравяй да включиш като разход данъка за имота и данък доход от имота!Комисионата за брокер и таксата за нотариус също влизат в цената!С две думи, изчисляваш си паричните потоци и теглиш чертата - получиш ли >= 5% годишна доходност, то си заслужава :-))PS:Не подценявай вътрешната миграция на населението! Тенденцията в Световен мащаб е урбанизация от почти 90%, а това означава, че София няма да намалее поне още 15-20 години! Предполагам, че този времеви интервал е ОК за твоята инвестиция ;-))Освен това, всеки тренд може да бъде променен и ще бъде променен - няма вечен тренд!Не забравяй, че може да се засили имиграцията, т.е. чужденци да видят потенциал за по-добър живот в България! Това се случва, когато този имигрант няма как да отиде на по-хубаво място :-)) хе хех
0
 
6
 
24
Yanis83 до: OPASEN
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Да,като чета това което си писал съм убеден,че знаеш какво е "лимонен пазар".Инвеститор който сега вкара пари в имот за убежище на парите си,ще бъде неприятно изненадан от пададащата ликвидност.Аз не мога да прогнозирам,дали цените ще са нагоре или надолу.Но съм убеден,че пазара отива на зле.Много се напомпа заради:Ниски лихви,финансиране с малка сума самоучастие,често тя е потребителски кредит.Платформите за краткосрочни наеми съвсем изкривиха реалностите в този сектор.Започна масово презастрояване,като се гони ниска себестойност за сметка на качеството.Нереални квадратури,лоши разпределения.Като се има впредвид,че ще се разчита основно вътрешната миграция към големите градове (чуждестранните купувачи са малко).
7
 
1
 
23
OPASEN до: xapoznai
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Определено половин процент разлика в лихвата върху 30-годишен кредит прави не малка абсолютна сума повишение на разходите - например, върху 100'000 лева се получава малко над 10'000 лева разлика в лихвата.Това, обаче, прави по около 28 лева на месец (10'000 / 360) :-))Не мисля, че повишен разход от 28 лева на месец може да постави лихвите по ипотеките на първо място в тази класация ;-))Дори разликата да беше не половин, а един процент, то месечната разлика ще е 61 лева!!Само повишението на МРЗ от 610 лева на 650 лева, което идва от 01.01.2021 г., ще е 40 лева на месец, което означава, че заплатите ще се вдигнат доста повече от това, защото заплатите са няколко пъти МРЗ !! Предполагам знаеш колко е средната заплата за София и страната.Да не говорим, че тези 28/61 лева на месец са за 30 години, а МРЗ всяка година ще се вдига с по няколко десетки лева - поне още няколко години ще е така...Извод:Помпането на инфлация с увеличаването на МРЗ определено е на първо място в момента за определянето на цените на имотите!!

Още от България
„Кауфланд“ купи имоти в столичния квартал „Изгрев“ за 11 млн. лв.