IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 хил. собственици на имоти чакат промените в Закона за земеделските земи

Проектът облагодетелства основно крупни собственици, смятат природозащитници

08:28 | 17.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

8 хил. собственици на имоти чакат промените в Закона за земеделските земи, с които с 3 години се удължава срокът, в който върху ниви с променен статут могат да се реализират инвестиционни намерения. Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR депутатът Христиан Митев от Обединени патриоти, които внесоха проекта.

В него се предлага върху нивите с променен статут да се строи до 23 май 2020 г., а не както е записано сега – до 23 май 2017 година. 

Промените в закона са належащи, защото срокът изтича, каза депутатът. Той смята, че промените не са в полза само на собственици на земи по Черноморието. По морето има 1800 такива собственици на имоти, а общо  8 хил. в цялата страна, добави Митев.

"Не смятам, че ще се стигне до презастрояване", каза народният представител.

Той даде пример със собственик на овощна градина, който иска да строи предприятие за преработка на плодове на един декар в градината. Ако срокът за строителството не бъде удължен, той ще загуби еврофинансирането за проекта и на практика го обричаме на фалит, каза Митев.

Люба Батембергска от Гражданска инициатива да спасим Карадере смята, че промените са основно в полза на собственици на земи в  Несебър, Созопол и Поморие. Те и сега строят и успяват да осъществят своите намерения, заяви тя.

Тези, които имат проблеми, според нея са крупни инвеститори. Батембергска даде пример с нереализирано от 11 години инвестиционното намерение в Камчия.

„От вашите промени се облагодетелстват основно крупни собственици“, каза тя на  Христиан Митев.

„Тази поправка е направена с цел да се отложи във времето справедливостта за някои нерегламентирани заменки и планове без екологична оценка. Ще продължи тенденцията за узаконяване на нарушенията“, смята тя.

Икономистът Красен Станчев твърди, че не трябва да има изобщо ограничения като заложените в Закона за земеделските земи. Срокът не трябва да бъде удължен с три години, а поне с 50, каза той.

"Не може да има безконтролно застрояване на крайбрежието, защото има Закон за устройство на територията (ЗУТ)", каза икономистът.

Кметът на Поморие Иван Алексиев каза пред репортер на телевизията, че сега за да не загубят правото на строеж, собствениците масово подават заявления, че ще строят огради и гаражи в нивите.

"Не знам никъде по света да има термин презастрояване", каза от своя страна Тодор Георгиев от Асоциация Българско черноморие. Той коментира, че Законът за опазване на земеделските земи важи за цяла България.

Екоактивистите настояват вносителите да оттеглят законопроекта и не са съгласни, че проектът ще помогне на малкия и средния бизнес. Те протестираха вчера пред Народното събрание против документа. 

Целия материал вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още