Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Бизнесът настоява индустриалните зони и паркове да се регламентират в ЗУТ

Организации ще подготвят предложения за законови промени в основния строителен закон

Бизнесът настоява индустриалните зони и паркове да се регламентират в ЗУТ

Индустриалната зона на НКИЗ край Божурище. Снимка: НКИЗ

Индустриалните паркове и зони трябва да намерят място в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Около това искане се обединяват Националната компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) и четирите национално представени работодателски организации, съобщават от компанията.

Днес се е състояла среща между изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес, зам.-председателя на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев, зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Никола Зикатанов, парламентарния секретар на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Румяна Георгиева и Михаела Михайлова, юрисконсулт в Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Функциите на индустриалните зони и паркове трябва да бъдат законово дефинирани и регламентирани, смятат представителите на компанията и бизнес асоциациите.

Според Антоанета Барес в законодателството трябва да се въведе понятието „затворени разпределителни системи“.

Още по темата

Тя посочи, че е логично инвеститорите да контактуват само с едно дружество – чиято е собствеността на терените, което да влезе в ролята на единен посредник с отделните доставчици на услуги (поддръжка на инфраструктура, ВиК, електрическа мрежа, поддръжка на улично осветление и др.).

На срещата е договорено НКИЗ да изготви проект на предложения за законови промени в ЗУТ, обосновка към тях и примери за аналогични законови текстове от други държави. Пакетът ще бъде изпратен до работодателските организации за разглеждане и дебат в техните управителни съвети.

След постигане на принципна единна постановка компанията и организациите ще предприемат стъпки за промяна на закона, посочва се в съобщението на НКИЗ.

На срещата са обсъдени и проблеми, свързани със Закона за обществените поръчки. Необосновани и икономически нелогични обжалвания често водят до забавяне на изпълнението на мащабни инвестиционни проекти дори с години. Бизнес съветът се обедини около мнението, че оптимално процедурните срокове за разглеждане на обжалванията от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС) е добре да се сведат съответно до 1 и 3 месеца.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Петя Аврамова: Реалистично е АМ "Хемус" да стане готова до 2024 г.