Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Бул. „Витоша“ стигна 47-о място сред най-скъпите търговски улици в света

Цената на централния софийски булевард достигна 50 евро/кв.м среден наем през настоящата година, измествайки от позицията румънската Calea Victoriei

Бул. „Витоша“ стигна 47-о място сред най-скъпите търговски улици в света

Снимка: Ройтерс

Столичният булевард „Витоша“ се изкачи на 47-ма позиция в класацията на най-скъпите търговски улици в света. Това е най-високата му позиция за последните пет години в традиционното проучване Main Street Across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, която си сътрудничи в България с Forton. 

Цената на централния софийски булевард достигна 50 евро/кв.м среден наем през настоящата година, измествайки от тази позиция Calea Victoriei в Букурещ. 

Още по темата

Според доклада на консултантската компания търговията в България и Румъния се разраства благодарение на силния икономически ръст. Това поставя централните улици в София и Букурещ в добри позиции, макар търговските центрове и парковете за търговия на дребно да ги изместиха като места за търговия.

„В София бул. „Витоша“ се радва на постоянен интерес за отваряне на нови магазини и заведения през последните години. Това е и в основата на ръста на наемите, който наблюдаваме, особено при локации с по-добра видимост и търсените от търговците по-големи квадратури“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Според него фактори като електронната търговия и бързо модернизиращия се начин на пазаруване не променят стремежа на потребителите към общуване и преживяване. Това, заедно с нарастващия поток от туристи в София, определя и трайното присъствие на централните улици в микса от локации за търговците, допълни Иван Граматиков.

В Европа най-скъпата улица за поредна година е New Bond Street в Лондон с месечен наем равняващ се на 1339 евро/кв. м. В световен план Лондон е на трета позиция след Upper 5th Avenue в Ню Йорк и Causeway Bay в Хонконг. Азиатският мегаполис измести Ню Йорк за първи път от 5 години и стана най-скъпата търговска дестинация с месечен наем равен на 2050 евро/кв. м. Като основна причина от Cushman & Wakefield посочват завръщането на китайските туристи и нарастващите продажби на луксозни стоки, бижута и часовници.

В Топ 10 на търговските улици попадат и Avenue des Champs Elysees в Париж с наем от 1166 евро/кв. м, както и Via Montenapoleone в Милано с 1466 евро/кв. м. Двете търговски улици заемат съответно четвърта и пета позиция в класацията на Cushman & Wakefield. Най-скъпата търговска зона в Азия е Ginza в Токио със среден наем от 936 евро/кв. м. На последните места са търговските улици в Африка и Латинска Америка със средни наеми от 15-25 евро/кв. м месечно.

„В глобален план търсенето на добри локации продължава, поддържано от стремежа на търговците да са по-близо до клиентите си и да им предложат цялостно преживяване“, коментира авторът на проучването Дарън Йейтс, който оглавява проучванията на пазара на търговски площи за Европа, Африка и Близкия Изток в Cushman & Wakefield.

Макар и трендовете да не са едни и същи в глобален план, на различните пазари има и много сходни тенденции. Най-забележимите сред тях са възходът на онлайн търговията, използването на много канали за продажба, както и значителните инвестиции в дизайна на обектите. В търговията развитието на технологиите не само разбива традиционните модели, но и помага на бизнеса по-добре да разбере клиентите си и да подобри обслужването и цялостното преживяване във физическите обекти.

Проучването Main Streets Across the World се провежда от Cushman & Wakefield за 30-и път, като проследява движението на наемните цени на 446 търговски улици в 65 страни по света.  

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
2
 
4
преди 8 месеца
Я виж ти !
3
 
9
 
3
mrynmryn до: s3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
И '08 имаше такъв "положителен знак", после бая народ си търсеше друга/втора работа. Ама чукча писател, не читател.
5
 
5
 
2
neverland до: s3
преди 8 месеца
13
 
8
 
1
s3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Постижението е резултат от стабилността и икономическия растеж у нас през последните 10г. Хората живеят по-добре, разплатите растат всяка година, съответно закономерно и търговията се развива, което води до ръст на цената на наемите на търговските площи. Още един положителен знак.

Още от България
Инвестициите в бизнес имоти в България ще задържат нивото си през 2019 г.