Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Делът на празните офиси в София продължава да се понижава

Заради силното търсене на офиси клас А наемните равнища вече превишават 13 евро на кв.м за площи в центъра на столицата

Делът на празните офиси в София продължава да се понижава

Снимка: freeimages.com

Делът на свободните офис площи в София продължава да намалява и през първото тримесечие на тази година. Същевременно предлагането на първокласни офиси плавно се увеличава заради засиленото търсене, посочва се в нов доклад на консултантската компания MBL|CBRE.

Отчита се и възходяща тенденция при наемните нива, която се очаква да продължи в краткосрочен план поне до момента, в който се постигне баланс между търсене и предлагане, пише в доклада.

Още по темата

Към края на март незаетите офис площи от класовете А и Б в столицата са малко над 213 хил. кв.м, което е 12,3% от общия инвентар, сочат данните на компанията. Обемът им намалява с 5 500 кв.м спрямо края на 2015 г. и с 2,8 процентни пункта, показват още данните.

Същевременно общият обем на офис площите от клас А и Б нараства до 1,73 млн. кв.м през първата четвърт на 2016 г. Нововъведените в експлоатация пространства са около 13 500 кв.м, отчитат експертите.

През тази година се очаква да бъдат въведени в експлоатация близо 50 хил. кв.м нови офиси, а през 2017 г. – около 110 хил. кв.м. Мотивирани от позитивната тенденция на пазара, инвеститорите се очаква да започнат строителна дейност по няколко по-големи проекта през второто полугодие. Така през следващите 2-3 години на пазара ще излязат още около 90 хил. кв.м площи.

Активността на наемния пазар отбелязва значителен ръст спрямо първата четвърт на миналата година. От началото на годината до края на март са сключени сделки за 25 хил. кв.м. Обемът на нетно усвоените площи за тримесечието достига близо 23 хил. кв.м.

Качествените сгради в покрайнините на града, както и вече установени бизнес зони като коридора на Цариградско шосе, продължават да привличат множество наематели. Същевременно значително намаляват възможните опции за наемане на площи в централни и близки до центъра офис сгради, което се отразява върху оферираните наемни нива, посочва се в доклада.

През първото тримесечие на 2016 г. средните наемни нива се повишават с малко над 1,5% спрямо края на 2015 г. Динамиката се дължи предимно на офисите от клас А заради силното търсене най-вече от аутсорсинг индустрията и ИТ сектора.

Към края на март средните офертни нива за клас А площи са малко над 13 евро на кв.м в центъра на града и в диапазона 11,5 - 13 евро на кв.м в широкия център и покрайнините. Средната офертна цена на площи от клас Б е около 7 евро на кв.м.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Витоша", "Лозенец" и "Сердика" с най-много нарушения при строителството в София