Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Екоминистерството защити забраната за строителство в Калиакра

Без тази стъпка санкциите за страната ще са огромни, заяви Нено Димов

Екоминистерството защити забраната за строителство в Калиакра

Протестът в Каварна бе повод за извънредния брифинг на МОСВ. Снимка: БТА

На извънреден брифинг Министерството на околната среда и водите (МОСВ) защити забраната за строителство в района на Калиакра.

Днес над 500 жители на Каварна, Балчик и Шабла протестираха с настояване да бъде отменена заповедта на екоминистерството, с която се налага абсолютна забрана за земеделие и строителство на имотите в зона Натура 2000. Те блокираха международния път Румъния-България, съобщи БНТ.

Нено Димов припомни стъпките около наказателната процедура, заведена от Европейската комисия срещу България, заради изградени вятърни генератори, голфигрища, къщи и хотели в защитената зона, предаде БНР.

Още по темата

Първоначално процедурата беше за около 600 проекта, но след това с решение на съда на Европейския съюз от януари 2016-а България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за 9 проекта за ветрогенератори и един за голф-игрище.

Нено Димов заяви, че предстои да бъде обявена защитена зона "Калиакра". Той припомни и заповедта, която беше издадена преди няколко седмици, с която се забранява издаването на нови разрешения за строеж, но тези ограничения не се отнасят за ремонт и реконструкция на съществуващи обекти, за изграждане на съоръжения на техническата инфраструктура.

Министърът посочи, че санкцията, която може да бъде наложена на страната ни, се определя по формула и затова не може да бъде точно изчислена. Той обаче допълни, че има и ежедневна санкция в размер на 20 хил. евро до момента, до който България не предприеме изискваните от нея мерки, информира БТА.

Според него съществува реалният риск да се изиска и събаряне на къщи, вилни селища, хотели, ветрогенератори, инфраструктура, както и да бъдат възстановявани хабитатите.

Той даде четири примера за реално събаряни постройки по съдебно разпореждане - в Испания са събаряни ветрогенератори, над 200 къщи и хотели, в Гърция са събаряни крайбрежни сгради на остров Закинтос, както и близо до Атина, в Ирландия също има събаряни сгради.

Димов посочи, че в разговори с представителите на ЕК и е постигнато споразумение, според което България ще излезе от наказателната процедура при изпълнение на определени ангажименти. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
4
 
14
преди 4 месеца
Във Варна зелените и еколозите са същата стока - познавам ги лично :))))) А дойдат ли избори хукват да се продават и да продават гласове на някой ако плати. Но има *** сред гражданите им се връзват. Нашите просто са още гащници и карат на подаяния от големите в София, но са същата миризлива ***. Аз ако ги видя, не се ръкувам с тях, че после ме е гнус да си пипам оная работа като уринирам.
0
 
3
 
13
Jay Gould до: tnm
преди 4 месеца
Това е само една част от далаверата в ''екологията'' а ето другата. Това е само един по-известен случай, но от зелените почнаха да плащат и на журналисти в Нова и всичко спря. Пред скритата камера бизнесмен беше рекетиран за 200 000 Евро от представител на ЗЕЛЕНО НПО. Работите са на държавно ниво с пототекции отгоре, иначе досега да бяха строшили краката или да бяха отвлекли детето на някой от Зелените. Но все на някой бизнесмен ще му писне един ден и ще метне някой еко-рекетьор от Калиакра в чувал с камъни в морето :))

https://nova.bg/news/view/2015/04/02/106711/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8-%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8/
0
 
4
 
12
tnm до: Jay Gould
преди 4 месеца
Идея си нямаш колко народ от Министерството на околната среда и МЗХ участват в проекти и инициативи на WWF и нашенските НПО. Веднъж ми попадна една информация и леко се втрещих.
Предполагам, че и на областно и общинско ниво е така.
0
 
4
 
11
tnm до: Императорът
преди 4 месеца
Императоре, решението за обявяване на зона по НАТУРА 2000 си е чисто местна инициатива. ЕС после само иска да се спазват приетите със заповедта за обявяването на зоната забрани..
Ако на обществените обсъждания местните са се обвили против в зоната да има забрана на строителството и различни видове стопански дейности, това е нямало да бъде записано в режимите и ограниченията.
Ако обаче са проспали момента и плана за управление е приет с определените забрани, ЕС е правото си да налага санкции.
По на запад тези ограничения в ползването на собствеността носят съответните компенсации, ама в България нещата не стоят така.
1
 
3
 
10
преди 4 месеца
Впрочем ако ходиш по морето, виж Паша Дере, Шкорпиловци, Корал и други места - бранени от еколози и медии (много журналисти също участват в дележа на пачката), отделно, че за каравана на иначе опазения от чорбаджии и мутри Корал се иска по 1000 лв. и вече не помня колко на палатка. Няма лицензи, касови апарати, тока се краде, водата също, няма търгове за стопанисване... Но простия българин ако го питаш е навит да стои в *** и мизерия, вместо да вземе някой плажа на концесия, че не и всички концесионери са стока, но от еколозите няма ни един :)

Още от България
Некоректни арендатори да не получават субсидии за ниви, иска кметът на Дългопол