Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Индустриална зона в София ще стане квартал с модерна визия

Общината планира да облагороди терените около Драгалевската река

Индустриална зона в София ще стане квартал с модерна визия

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Мащабни инвестиционни проекти е планирано да се реализират покрай софийския бул. „Черни връх“ непосредствено до Зоопарка и новия пробив към Борисовата градина. Към пространството, заемано в миналото от индустриални халета, има интерес от инвеститори с различен профил, като някои от тях са чуждестранни. 

Това коментира пред журналисти Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и общински съветник, който бе един от участниците в провеждащата се конференция Smart City 2018.

В момента с помощта на общината и главния архитект се прави опит да бъдат синхронизирани проектите, така че бъдещите строителства и новите сгради да си „говорят“, да имат обща комуникационна, транспортна и велосхема.

Това може да стане пример как една индустриална зона може да се напълни с ново съдържание – офиси, жилища, а защо не и училища, което се случва за първи път в София, каза Велков. 

Още по темата

Той обясни, че парцелите няма да са изолирани и оградени, а ще се търси значителен простор за зелени зони и езеро.

Общината подготвя и проект за влажна зона покрай Драгалевската река. Това са общински и държавни имоти и през тях ще се осигури свеж въздух от планината към града, заяви общинският съветник. Според него този проект може да се реализира само с евросредства.

Иван Велков заяви, че година преди местните избори (през есента на 2019 г. – бел. р.) не се очакват промени при местните данъци и такси. „Годината е предизборна, това обяснява всичко“, каза той.

И съобщи, че в четвъртък се очаква Столичният общински съвет да гласува доклада на 15 съветници, които настояват за референдум дали общината да тегли заем за изграждането на инсталация за изгаряне на RDF гориво.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Заемът е 4 милиарда лева. Това ще зароби и правнуците ни! Разбира се че трябва да има референдум по -толкова важен въпрос, но ГЕРБ няма да позволят защото хората ще отхвърлят заема и няма да има какво да се открадне.

Зоната около драгалевската река е единствената връзка на града с планината и трябва бъде зелена с велоалея! Езера - добре, но не блокове и бетон, който да спира въздуха.
4
 
13
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
А дали в главата на някой въобще има идея, как София ще продължава да расте и да не старее, след като в цяла България населението намалява …
Какви нови квартали, какви нови райони … Явно на България НЕ и трябват 110 хил. кв. км., след като от 60-70 години се развива само един град ...

Още от България
14 компании и брокери грабнаха статуетките в ежегодните „Годишни награди на Imoti.net“