Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жалба пред КЗК блокира обществената поръчка за пътя Мездра – Ботевград

Процедурата е спряна от "Автомагистрали София" ЕООД

Жалба пред КЗК блокира обществената поръчка за пътя Мездра – Ботевград

Снимка: АПИ

Жалба в Комисията за защита на конкуренцията от "Автомагистрали София" ЕООД блокира обществената поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи на 20-километров участък от пътя Мездра - Ботевград, път І-1 (Е-79) лот, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.

Процедурата започна на 12 октомври миналата година с обществени поръчки за избор на изпълнител при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград, обособени в два участъка – лот 1 и лот 2.

От АПИ уточняват, че програмата предвижда строителството на направлението Видин - Ботевград да започне от една от най-сложните отсечки предвид терена, през който преминава. Поради това участъкът е разделен в два лота, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в кратък срок.

Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо, информират от пътната агенция.

От АПИ обясняват, че бъдещият скоростен път ще се развива  по нов терен в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена.

На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения – над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене.

Там, където се пресичат републиканските и общинските пътища ще има кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“.

Проектът предвижда построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих.

От АПИ информират, че на 25 януари трябваше да се отворят офертите за изпълнението на участъка от лот 2 - път I-1 с дължина 13,4 км.

Общата индикативна стойност на участъка между Мездра и Ботевград /лот 1 и лот 2/ е близо 302 млн. лева без ДДС. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет.

За първи път при изпълнението на обществените поръчки за строителство на двата участъка от пътя ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя, след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Целта е бъдещите изпълнители да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок.

Направлението Видин – Ботевград (167 км) е приоритетен проект в инвестиционната програма до 2022 г. на АПИ и Министерството на регионалното строителство и благоустройство, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“.

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Борисов: С построяването на "Хемус" БВП ще се вдигне с 10-20%