Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищното строителство в България - бум или наваксване на изоставането?

В София издадените разрешителни за строеж миналата година са с 80% над върха преди кризата, а в почти всички останали големи градове са доста под него

Жилищното строителство в България - бум или наваксване на изоставането?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Издадените разрешения за строеж на жилища в София през 2018 г. надвишават с 80% пика от предкризисните години, докато повечето големи градове в страната остават с около или повече от 50% под него, а в цялата страна изоставането е с 44,65%.

Това стана ясно от данни, представени от Поля Христова от агенцията за недвижими имоти Тенкомс, по време на бизнес закуска, посветена на финансирането и застраховането на имоти и организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

В София пикът на издадените разрешителни за строеж в предкризисната 2006 г. е достигнат още през 2017 г. Само миналата година е разрешено строителството на близо 15 хил. апартамента спрямо близо 8000 предишната година.

От друга страна макар останалите големи градове в страната също да регистрират силен ръст на издадените разрешения за строеж на жилища през 2018 спрямо 2017 г., те още не са наваксали изоставането си от пиковите години. Така през 2018 г. Варна изостава с 50,08%, в Бургас изоставането е от 75,08%, в Русе – с 50,71%, а в Плевен и Велико Търново – със съответно 86,20% и 70,74%.

Единствено жилищният пазар в Пловдив, който брокери определят като остров на стабилност на фона на останалите големи градове, е близо до нивата на разрешените жилища за строителство в прекризисните години с изоставане от само 5,81%, сочат изчисленията на Христова.

Още по темата
В София чувствителен ръст е регистриран не само в броя на жилищата, но и в разгъната застроена площ (РЗП). През 2006 г. тя е била под 1 млн. кв. м, докато през 2018 г. е нараснала до 2,5 млн. кв. м, като трябва да се уточни, че тук влизат не само жилищни, но и административни и други сгради.

В същото време ипотечните кредити и броят на сделките не могат да догонят нивата отпреди кризата. 

Според Христова през миналата година жилищният пазар в големите градове се е характеризирал с щедри банки, намаляващи лихви и купувачи, които много по-бавно са вземали решение за закупуване на имот. „Голяма част от купувачите се пренасочиха от готови жилища на вторичния пазар към жилища на етап строеж. Те се ориентираха дори към ново строителство в много начален етап, тъй като не успяха да се адаптират към високите цени“, посочи тя.

Сделките с имоти в строеж ще се появят в Агенцията по вписванията през 2019 г., така че най-рано в средата или дори в края на тази година ще стане ясно какво се е случило на пазара на жилищни имоти през 2018 г., смята Христова.

А какво ще се случи, когато жилищата, чието строителство е било разрешено през 2018 г., излязат на пазара? Според Христова нищо лошо, тъй като повечето големи градове все още имат да наваксват изоставането си от годините преди кризата. Важно е и как ще реагират банките след появата на всички тези нови жилища, смята тя. Участниците в дискусията коментираха, че банките са започнали да финансират покупка на жилище на 100% и това може да създаде проблем след време - банките да се сдобият с имоти, които ще трябва да продават. 

Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), по неофициални данни в последните десет години населението на София е нараснало с 320 хил. души. „Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което без сегашната истерия е било извършвано планово през социализма“, отбеляза Шопов.

Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените, които вече са в графа недостъпни. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите“, отбеляза Шопов.

Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено“. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал“, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити, коментира Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Застраховките на жилища са на второ място по дял у нас след автомобилните застраховки.

Според експерти в сектора застраховките на жилища не трябва да бъдат задължителни, а делът им следва да расте вследствие на повишаването на информираността на хората. За много българи е по-важно да нямат драскотини по автомобилите им, отколкото да застраховат дома си, въпреки че застраховките „каско“ са по-скъпи от тези за жилищата, отбелязаха представители на застрахователни компании.

Бизнес закуската в София е част от проекта Годишните награди на imoti.net, които се осъществяват с подкрепата на  Пощенска Банка и Realtor Assitant Pro.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (32)

   1| 2| 3| 4    
0
 
7
 
32
SS-23 до: julian12
преди 3 месеца
"Банката за да отреагира на ситуацията предоговаря кредита например намалява сумите вноските"
--

"намалява" сумата по вноската , но се увеличава общата, "скрита" (която и не е толкова скрита, ако извадиш калкулатора) тежест! Това е подвждаща измама!


"Преди криза обикновенно централните банки вдигат лихвите, с което се вдига и вноската по кредита. В този случай твоето решение е правилно или им казваш няма да плащам вземайте си апартамента и губиш пари или предоговаряш с тях или като си подписвал да не си ЧЕЛ С РАЗБИРАНЕ какво подписваш"
--
Това също е голяма измама! НИКЪДЕ в договора, не е написано този либор - мибор, "надбавка" или както искаш го наричай, които бамката може да си "пипа", както и скимне - с колко, в какъв диапазон може да се движи! А след като не е записано, значи, че с подписването на договора си считал, че тази промяна е 0,01%! нали? след като НЕ е записано, всеки има своя интерпретация на ненаписаното! А да не говорим, че покачвайки своеволно лихвата, баМката САМА вече нарушава условията, при които ти е отпусннала крудита, защото ВЕЧЕ те вкарва в графата, която НЕ би покрила условията за отпускане, ако СЕГА ти би кандидатствал, при вече новите променени условия (лихва)! Схващаш ли?! От където и да се погледне това, се вижда, че баМката САМА НАРУШАВА договора, който сама е подписала, а щом го нарушава, аз ти си в правото си да смчиташ "договора" за нон-сенс ... и чао!
Цялата тая умишлена измама, се държи "на върха на една игла" - до колко клиента е "слаб" по отношение на "вещта" (апартаментчето)!
Ако можеш да организирам поне 20% от Тълпата, така бих им евал ма-мата на тия лихвари ... така бих им евал ма-мата, нямаш си на идея!
0
 
0
 
31
julian12 до: julian12
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
*Х за нещо което струва Х/2?
2
 
3
 
30
julian12 до: SS-23
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Грешно си разбрал това което съм написал, а и явно нямаш много опит в тази част, което е може би похвално защото може би нямаш кредит.
При криза, стойоноста на актива пада, платежоспособноста на кредитополучателя също, в голям процент от случаите. Освен това много често кредитополучателя си задават въпроса: Защо да плащам сума Х за нещо което не струва Х/2? и решава да прекрати кредита. Банката за да отреагира на ситуацията предоговаря кредита например намалява сумите вноските.
Има и друга ситуация, за която ти говориш. Например кредита е обвързан с LIBOR, да го споменем докато още го има :). До сега. Подчертавам! Защото в момента е по-различно. Преди криза обикновенно централните банки вдигат лихвите, с което се вдига и вноската по кредита. В този случай твоето решение е правилно или им казваш няма да плащам вземайте си апартамента и губиш пари или предоговаряш с тях или като си подписвал да не си ЧЕЛ С РАЗБИРАНЕ какво подписваш.

Е те това да си ЧЕЛ С РАЗБИРАНЕ е много важно и засяга и въпросът на Hahoto:
Да разбирам, че към днешна дата финансово неграмотни хора купуват курници :)?
9
 
35
 
29
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Аз знам едно. Ако са се родили под 50 000 деца за 1 година то повече от 25 000 жилища в стараната за година са излишни. Ами в София са родени 15 000 деца - толкова са и жилищата поне като разрешителни. Ще кажете - ама София расте, идват хора от провинцията. Е да обаче и в провинцията се строи. Варна и Пловдив и те са като София - почти по едно жилище на родено дете. Защо. Кой ще живее под наем? Физически кой? Всеки ще има жилище скоро. В 3 града ако ще местим цялата страна това трябва да се обяви, да се планира, да се обоснове. За да се запази това строителство трябва да се изнесе цялата страна в 3-4 или 5 града. Може ама България ще трябва да си смени името, щото името няма да го решават тея 3 до 5 града, а някой друг. Както щете ме разбирайте. При Станишев раждаемостта от 70 стана 80 хиляди деца годишно. Сега при Борисов отива надолу наполовина. Правете разликата. Кух балон.
1
 
22
 
28
Веск до: SS-23
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Така е обаче БНБ и ЕЦБ дават кеш в кризата и спасяват алчните банкери, а напечатаните за целта пари са на наш гръб.

Още от България
Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота