Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Как ще бъде регламентиран статутът на хижите в България?

Регламентирането на професия „хижар“ ще допринесе за по-доброто стопанисване на планинските обекти, смятат от Българския туристически съюз

Как ще бъде регламентиран статутът на хижите в България?

Снимка: БГНЕС

Междуведомствена работна група ще направи преглед на законовата рамка, свързана със собствеността на планинските хижи и културно-археологическите обекти и управлението им в контекста на социализацията на туризма.

В четвъртък министърът на туризма Стела Балтова обсъди проблемите, свързани със стопанисването и управлението на планинските хижи, хижите хотели и заслоните в България, с представители на Българския туристически съюз. В срещата участваха експерти от министерствата на туризма и на правосъдието, съобщава пресцентърът на Министерството на туризма. 

Балтова заяви, че през годините много неща са се променили и то не в ползва на обществения интерес и съхраняването на планинските и високопланинските обекти за пешеходен туризъм. „Бихме искали стопанисването на хижите да намери ново и устойчиво решение“, подчерта тя. По думите ѝ хижарите са гостоприемни хора, които милеят за планината и нейното опазване.

В междуведомствената група, която предстои да бъде създадена, ще участват експерти от министерствата на туризма, на регионалното развитие и благоустройството, на културата, както и министерствата на младежта и спорта, на отбраната, на правосъдието. Целта е да бъдат решени адекватно и компетентно всички настоящи проблеми, свързани със статута на хижите у нас.

Представителите на Българския туристически съюз изведоха необходимостта от пълна координация на държавните органи и регламентирането на професия „хижар“, което би допринесло за по-доброто стопанисване на планинските обекти, както и до повишаване качеството на обслужване.

Обсъдена е била и възможността за създаването на съвременна и единна маркировка, в това число метални знаци – колове със слънчеви батерии и с интелигентни системи, които да помагат на изпадналите в беда туристи-планинари.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Георги Шопов: Инфлацията в строителството е 28%