IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кампанията за директните плащания се очаква да бъде удължена

Еврокомисията е представила регламент за удължаване на срока до 15 юни

15:47 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тазгодишната кампания, в която фермерите се регистрират, за да получат директни плащания за обработваемата земя, може да бъде удължена, става ясно от съобщение на Министерството на земеделието и храните.

По принцип фермерите трябваше да подават заявления в областните дирекции на Фонд „Земеделие“ от 1 март до 15 май 2017 г.

От министерството днес твърдят, че Европейската комисия (ЕК) ще разреши да се удължи срокът за подаване на заявления. 

В съобщението се казва, че Комисията е представила проект на регламент за промяна на крайната дата за подаване на единното заявление за подпомагане за 2017 г.

Проектът е подложен на писмено гласуване от държавите членки, които в случай на негативен вот или бележки можеха да ги пратят на ЕК до 13 часа на 3 май 2017 г. След приемането на регламента предстои неговото публикуване в Официалния вестник на ЕС.

Удължаването на срока засяга всички схеми и мерки за директни плащания, преходна национална помощ и мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за които се кандидатства с единното заявление за подпомагане и засяга само Кампания 2017.

Всяка държава може да вземе самостоятелно национално решение дали да удължи срока и с колко дни. Максимално най-дългото удължаване може да бъде до 15 юни 2017 г.

Подобна възможност имаше също през 2015 г. и 2016 г. и България се възползва, припомнят от агроминистерството.

Към 2 май общият брой на подадените заявления за тазгодишната кампания бе 78 110 броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още